ΚΟΣΜΟΣ

Εντατικοποίηση της έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού διατάσσει ο Μπάιντεν

Εντατικοποίηση της έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού διατάσσει ο Μπάιντεν
AP Photo/Evan Vucci

Να «διπλασιάσουν τις προσπάθειες» ώστε να φτάσουμε σε ένα «ασφαλές συμπέρασμα για την προέλευση της πανδημίας» του κορωνοϊού ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του, υπό το φως των νέων πρόσφατων αποκαλύψεων σχετικά με το πότε και πώς ξεκίνησε ο ιός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπάιντεν έδωσε 90 ημέρες προθεσμία στις υπηρεσίες πληροφοριών να «υπερδιπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» και να του καταθέσουν την έκθεσή τους.

Η ασθένεια Covid-19 εντοπίστηκε αρχικά στην κινεζική πόλη της Γουχάν στα τέλη του 2019. Έκτοτε περισσότεροι από 168 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 3,5 εκατομμύρια θάνατοι.

Από το πρώτο διάστημα, οι Αρχές συνέδεσαν το ξέσπασμα της πανδημίας με μια λαϊκή αγορά νωπών κρεάτων στη Γουχάν και οι επιστήμονες θεώρησαν ότι ο ιός πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα.

Ωστόσο πρόσφατες αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ εκτιμούν ότι ενισχύεται η θεωρία ότι ο ιός μπορεί να προέκυψε από εργαστήριο στην Κίνα.

Το Πεκίνο αρνείται αυτές τις αναφορές και απαντά ότι αντίθετα θα μπορούσε να έχει προκύψει από κάποιο αμερικανικό εργαστήριο.

Η προηγούμενη διοίκηση Τραμπ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχαν αφήσει πολλές φορές υπονοούμενα περί «κατασκευής» του «κινεζικού ιού» σε κάποιο εργαστήριο, χωρίς ποτέ να προσκομίσουν κάποια αξιόπιστη απόδειξη.

Η νέα διοίκηση Μπάιντεν φαίνεται πως αφήνει ανοικτά και τα δύο σενάρια (να προέκυψε μέσω της επαφής ανθρώπου – ζώου ή να κατασκευάστηκε) γι’ αυτό και η έκθεση έχει στόχο να φέρει την έρευνα σε ένα οριστικό συμπέρασμα.

Στις αρχές της εβδομάδας σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η έκθεση αυτή –που προσφέρει νέες λεπτομέρειες για τον αριθμό των ερευνητών που ζήτησαν ιατρική βοήθεια, τον χρόνο της ασθένειάς τους και τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία- πιθανόν να δώσει περισσότερο βάρος στις εκκλήσεις για τη διενέργεια ευρύτερης έρευνας σχετικά με το αν ο ιός SARS-CoV-2 ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο.

Επιστήμονες που εργάζονται για την ΠΟΥ ανέφεραν τον Μάρτιο ότι ο ιός ήταν «εξαιρετικά απίθανο» να έχει διαρρεύσει από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν και πολύ πιο πιθανό να εξαπλώθηκε στους ανθρώπους από τα ζώα. Ορισμένοι επιστήμονες επέκριναν γρήγορα αυτήν την έκθεση, η οποία διευκολύνθηκε από την Κίνα, ενώ ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρέγιεσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, παραδέχτηκε ότι η έκθεση δεν ήταν αρκετά εκτεταμένη. Είπε επίσης ότι οι επιστήμονες του ΠΟΥ αντιμετώπισαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε «ανεπεξέργαστα δεδομένα» από την Κίνα, η οποία πάντως αρνήθηκε την υπόθεση για διαρροή από εργαστήριο.

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ασθένεια ήταν πιο πιθανό να εξαπλωθεί από ζώα σε ανθρώπους.

«Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι είναι πιο πιθανό ότι αυτό είναι ένα φυσικό συμβάν, όπως συνέβη με τον Sars-Cov-1, όπου πηγαίνει από μια δεξαμενή ζώων σε έναν άνθρωπο», εξήγησε. «Όμως, δεν γνωρίζουμε το 100% την απάντηση σε αυτό. . . [και] είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε και να κάνουμε μια έρευνα», πρόσθεσε, ωστόσο. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, απέρριψε την ακρίβεια της έκθεσης και είπε ότι κανένα προσωπικό στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν δεν είχε μολυνθεί πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.

«Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός για τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να παίζουν τη λεγόμενη ‘’θεωρία διαρροής εργαστηρίου’’; Μήπως ενδιαφέρεται πραγματικά για την καταγωγή του ιού ή απλώς θέλει να αποσπάσει την προσοχή;», διερωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ