ΚΟΣΜΟΣ

Στην κόλαση του Τιγκράι: Απαγωγές και βιαιοπραγίες στρατιωτών κατά προσφύγων – Νέα προειδοποίηση ΟΗΕ

Στην κόλαση του Τιγκράι: Απαγωγές και βιαιοπραγίες στρατιωτών κατά προσφύγων – Νέα προειδοποίηση ΟΗΕ
CNNi

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των αμερικανικών ανακοινώσεων για επιβολή κυρώσεων και ταξιδιωτικών περιορισμών σε αξιωματούχους της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας, εκτοπισμένοι του Τιγκράι καταγγέλλουν μαζικές αρπαγές και βιαιοπραγίες  από καταυλισμούς.

Μάρτυρες, υπό το καθεστώς ανωνυμίας ανέφεραν στο CNNi ότι στρατιώτες τόσο από την Αιθιοπία όσο και από την Ερυθραία εισέβαλαν μέσα σε τουλάχιστον δύο κέντρα όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι από την επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας και πήραν με τη βία νεαρούς άνδρες, αναγκάζοντάς τους να μπουν σε λεωφορεία και μεταφέροντάς τους σε άγνωστο προορισμό.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι στρατιώτες εισέβαλαν σε ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο που φιλοξενεί τους πρόσφυγες φωνάζοντας «θα δούμε αν σας σώσουν τώρα οι Αμερικανοί».

Μία γυναίκα κατήγγειλε ότι πήραν τους δύο γιους της –ηλικίας 19 και 24 ετών- από το σπίτι μέσα στη νύχτα. «Δεν είπαν γιατί τους παίρνουν, απλώς τους τράβηξαν, άρχισαν να τους δέρνουν και τους πήραν».

Κάποιοι ανέφεραν ότι οι στρατιώτες είχαν τα όπλα τους έτοιμα να πυροβολήσουν και ότι οι απαχθέντες δεν πρόλαβαν να φορέσουν καλά καλά ούτε τα παπούτσια τους.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες Τετάρτη τις «απαράδεκτες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας και αξίωσε να τεθεί άμεσα σε ισχύ κατάπαυση του πυρός.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για την κλιμάκωση της βίας και την εμβάθυνση των περιφερειακών και των εθνικών ρηγμάτων σε πολλές περιοχές της Αιθιοπίας», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

ΟΗΕ: Σοβαρός κίνδυνος λιμού

Εντωμεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οργανισμού προειδοποίησε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λιμού, αν δεν αυξηθεί τους επόμενους δύο μήνες η βοήθεια» προς την επαρχία Τιγκράι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι που ζουν στο Τιγκράι είναι πλέον αντιμέτωποι με μια σημαντικά οξυμένη κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας εξαιτίας των συγκρούσεων και ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές περιορίζουν την πρόσβαση τροφίμων», πρόσθεσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

Περισσότερους από έξι μήνες μετά την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ είχε δεσμευθεί ότι θα είναι σύντομη, οι μάχες και οι ωμότητες συνεχίζονται στο Τιγκράι, με το ενδεχόμενο λιμού να πλανάται στην περιοχή εδώ και μήνες.

Tigrayans told, 'We'll see if America will save you now,' as hundreds rounded up by Ethiopian and Eritrean soldiers, by Nima Elbagir, Barbara Arvanitidis, Gianluca Mezzofiore and Katie Polglase, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ