ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινή οργή κατά Γαλλίας για τον «κίνδυνο Απαρτχάιντ» χωρίς λύση των δύο κρατών

Ισραηλινή οργή κατά Γαλλίας για τον «κίνδυνο Απαρτχάιντ» χωρίς λύση των δύο κρατών
AP Photo/Nariman El-Mofty

Την οργή της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει πυροδοτήσει η δήλωση του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, περί «κινδύνου Απαρτχάιντ» στο Ισραήλ εάν δεν προχωρήσει η λύση των δύο κρατών, με το υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον πρέσβη της Γαλλίας για επίσημη διαμαρτυρία.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν προειδοποίησε την Κυριακή 23 Μαΐου για «κίνδυνο απαρτχάιντ» εάν δεν υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Γκάμπι Ασκενάζι, δήλωσε στον πρέσβη της Γαλλίας στο Ισραήλ, Ερίκ Ντανόν, πως οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών είναι «απαράδεκτες, χωρίς βάση και αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως περιμένει «από τους φίλους του να μην εκφράζονται με ανεύθυνο τρόπο, προκειμένου να μην ενθαρρύνουν τους εξτρεμιστές και τις αντισημιτικές αντιισραηλινές ενέργειες» στο εξωτερικό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Λεντριάν είχε δηλώσει την Κυριακή στην εκπομπή Grand Jury των μέσων ενημέρωσης RTL, Le Figaro και LCI πως, «εάν τυχόν είχαμε άλλη λύση από τη λύση δύο κρατών, τότε θα είχαμε τα συστατικά ενός απαρτχάιντ που θα διαρκούσε πολύ».

«Ο κίνδυνος απαρτχάιντ είναι μεγάλος, εάν συνεχίσουμε να μπαίνουμε στη λογική ενός κράτους ή του status quo. Ακόμη και το status quo το παράγει αυτό» είχε προσθέσει ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε χθες, Τετάρτη, λόγο για «ένα υποκριτικό και ψευδές μάθημα ηθικής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ