ΚΟΣΜΟΣ

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: «Μπλόκο» Ρωσίας σε αεροσκάφη που παρακάμπτουν τη Λευκορωσία

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: «Μπλόκο» Ρωσίας σε αεροσκάφη που παρακάμπτουν τη Λευκορωσία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα καινούριο «θρίλερ» εξελίσσεται μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας στον απόηχο της «κρατικής αεροπειρατείας» από τη Λευκορωσία, προκειμένου να συλληφθεί ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και των επακόλουθων κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρωσία δεν επιτρέπει σε αεροσκάφη που πραγματοποιούν εναλλακτική διαδρομή, παρακάμπτοντας τον εναέριο χώρο που ελέγχεται από το Μινσκ, να προσγειωθούν στο έδαφός της. Με τη Μόσχα να έχει εκφράσει την πλήρη στήριξή της στο καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έφαγαν «μπλόκο»  από τις ρωσικές Αρχές.

Όπως ανακοίνωσε η αυστριακή αεροπορική εταιρεία Austrian Airlines που ανήκει στον όμιλο Lufthansa, η Ρωσία δεν επέτρεψε σε αεροσκάφος της που θα αναχωρούσε από την Βιέννη με προορισμό τη Μόσχα να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας επειδή θα παρέκαμπτε τον εναέριο χώρο της Λευκορωσία.

Την ίδια ώρα, η Air France ματαίωσε άλλη μία πτήση από το Παρίσι για τη Μόσχα, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, αφού οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν έγκριση στο σχέδιο πτήσης που θα παρέκαμπτε τη Λευκορωσία, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Η γαλλική εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο Air France-KLM, είχε ακυρώσει άλλη μία πτήση με προορισμό τη Μόσχα, την Τετάρτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η αναγκαστική προσγείωση την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο του Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, όπου συνελήφθη ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανήρτησε την Τρίτη μια φωτογραφία στο λογαριασμό του στο twitter, η οποία έδειχνε τις συνέπειες του ευρωπαϊκού αεροπορικού αποκλεισμού της Λευκορωσίας που αποφάσισε η ΕΕ.

Η εικόνα δείχνει το «μποτιλιάρισμα» στον αέρα γύρω από το FIR της Λευκορωσίας, καθώς η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρίες διακόπτουν τις πτήσεις τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

«Η Ευρώπη εν δράσει», έγραφε ο Eυρωπαίος αξιωματούχος.

Στο πλευρό Λουκασένκο η Μόσχα

Το Κρεμλίνο είπε χθες, Τετάρτη, ότι δεν έχει κανένα λόγο να μην πιστεύει τις εξηγήσεις της Λευκορωσίας, που υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να εκτρέψει αεροσκάφος της Ryanair στο Μινσκ λόγω απειλής για ύπαρξη βόμβας και όχι για να συλλάβει αντιφρονούντα μπλόγκερ.

«Το Κρεμλίνο δεν βλέπει λόγους να μην πιστέψει τις δηλώσεις των Λευκορώσων ηγετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με αυτές των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ που κατηγορούν το Μινσκ ότι σκηνοθέτησε το περιστατικό για να συλλάβει τον αντιφρονούντα μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσεότι ενήργησε νομίμως και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, κατηγορώντας τη Δύση ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την εκτροπή του αεροσκάφους για να διεξαγάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον του και ότι σκιαγραφεί λάθος εικόνα για τους δικούς του χειρισμούς αναφορικά με το περιστατικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λουκασένκο θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Σότσι της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ