ΚΟΣΜΟΣ

Αρμένιοι στρατιώτες αιχμάλωτοι του Αζερμπαϊτζάν - Άμεση απελευθέρωση ζητούν οι ΗΠΑ

Αρμένιοι στρατιώτες αιχμάλωτοι του Αζερμπαϊτζάν - Άμεση απελευθέρωση ζητούν οι ΗΠΑ
Αρμένιοι στρατιώτες κοντά στη μεθόριο με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo

Στο «κόκκινο» εκ νέου η ένταση στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, όπου έξι στρατιώτες από το Γερεβάν αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνται από τα στρατεύματα του Μπακού. Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την επιδείνωση της κατάστασης, ζητώντας την απελευθέρωση των Αρμένιων στρατιωτών.

«Καλούμε τις δύο πλευρές να επιλύσουν κατεπειγόντως και ειρηνικά την κατάσταση. Συνεχίζουμε επίσης να καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει όλους τους αιχμαλώτους πολέμου και τους άλλους κρατουμένους και υπενθυμίζουμε στο Αζερμπαϊτζάν ότι έχει υποχρέωση να μεταχειρίζεται ανθρωπιστικά όλους τους κρατούμενους, με βάση το ισχύον, διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσινγκτον προσέθεσε ότι θεωρεί «προκλητική και ανωφελή» κάθε κίνηση στην μη καθορισμένη μεθοριακή ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει ήδη όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν προ της 11ης Μαΐου, δηλαδή πριν ξεσπάσει η νέα κρίση.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, ότι η κατάσταση είναι «εκρηκτική» στα σύνορα.

Σύμφωνα με το Γερεβάν, οι έξι στρατιώτες συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν σε αρμενικό έδαφος και πραγματοποιούσαν «μηχανολογικές εργασίες». Το Μπακού από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ανηκουν σε «ομάδα δολιοφθορέων» που εισήλθε στο Αζερμπαϊτζάν για να τοποθετήσει νάρκες.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη και εκρηκτική» δήλωσε ο Πασινιάν από την περιοχή Γκεγκαρκούνικ, στην ανατολική Αρμενία, όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αψιμαχίες είναι συχνές μεταξύ των αρμενικών στρατευμάτων και στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν που περνούν τα σύνορα.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκαν το φθινόπωρο του 2020 για τον έλεγχο του αυτονομιστικού θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους και έληξε με την ήττα του Γερεβάν.

Η Αρμενία αναγκάστηκε να παραχωρήσει στο Αζερμπαϊτζάν εδάφη που ήλεγχε επί τρεις δεκαετίες και που σχημάτιζαν μία ζώνη ασφαλείας γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο παρέμεινε ουσιαστικά στα χέρια του Γερεβάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, νέες εντάσεις σημειώνονται, με το Γερεβάν να κατηγορεί τις αζερικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο νέων εδαφών.

Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, ότι οι αιχμάλωτοι στρατιώτες «έκαναν βελτιωτικές εργασίες στα σύνορα», συγκεκριμένα εγκαθιστώντας προειδοποιητικές πινακίδες κοντά σε νάρκες, καθώς η περιοχή έχει τη φήμη ότι είναι μια από τις πιο ναρκοθετημένες στον κόσμο.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι επρόκειτο για «ομάδα αναγνώρισης και δολιοφθοράς που προσπάθησε γύρω στις 3 το πρωί σήμερα να εισέλθει στην επικράτειά μας» πριν αιχμαλωτιστεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι στρατιώτες προσπαθούσαν να τοποθετήσουν νάρκες σε μια διαδρομή ανεφοδιασμού που οδηγεί προς στις θέσεις του Αζερμπαϊτζάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ