ΚΟΣΜΟΣ

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: Ξεχωριστές έρευνες ξεκίνησαν Πολωνία και FBI

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: Ξεχωριστές έρευνες ξεκίνησαν Πολωνία και FBI
AP

Το αμερικανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και η Πολωνία άρχισαν τις δικές τους έρευνες σχετικά με την υποχρεωτική προσγείωση αεροπλάνου της Ryanair στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ο αρχηγός της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της λιθουανικής αστυνομίας.

«Επιπλέον της Πολωνίας, η οποία άρχισε τη δική της έρευνα, επιβεβαιώσαμε πληροφορία από συναδέλφους μας στις ΗΠΑ ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών άρχισε τη δική του έρευνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρολάντας Κίσκις.

Έρευνα για τις συνθήκες της πρωτοφανούς «κρατικής αεροπειρατείας» «ανοίγει» και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Το 36μελές Συμβούλιο του οργανισμού, που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά, συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη, κατόπιν αιτήματος για τη διεξαγωγή έρευνας που υπέβαλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ακόμη χώρες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας πρόκειται να υποβάλει μία ενδιάμεση αναφορά μέχρι τις 25 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ιρλανδίας Έμον Ράιαν.

«Στηρίζουμε πλήρως την απόφαση του ICAO να διεξάγει μία διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το επεισόδιο στη Λευκορωσία και χαιρετίζουμε την υποστήριξη των συναδέλφων μας απ' όλον τον κόσμο ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει» επισήμανε ο ίδιος.

Η Λευκορωσία έχει έλθει αντιμέτωπη με αεροπορικό αποκλεισμό μετά την κίνηση του καθεστώτος Λουκασένκο να «κατεβάσει» στο Μινσκ, υπό το πρόσχημα τρομοκρατικής απειλής και συνοδεία μαχητικών, την ευρωπαϊκή πτήση Αθήνα-Βίλνιους περνώντας χειροπέδες στον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Ο εναέριος χώρος της Ευρώπης έχει «κλείσει» για τη Λευκορωσία και το υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά αξιωματούχων της χώρας επεκτείνεται, όπως αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πέραν των κυρώσεων που επέβαλαν στο Μινσκ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» είχαν παράλληλα ζητήσει από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Σε ανάλογες κινήσεις για τη διακοπή των πτήσεων πάνω από τη Λευκορωσία έχει προχωρήσει ταυτόχρονα το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζοντας σε σκληρό τόνο τις έκνομες ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο, ενώ και το Κίεβο έχει διακόψει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ