ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών
AP Photo/Jae C. Hong

Το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech έναντι της Covid-19 στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σήμερα, Παρασκευή, σε συνέχεια ανάλογης απόφασης που έχουν λάβει οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Ήδη η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι από τις 7 Ιουνίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός στις ηλικίες 12-15 ετών.

 

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που λαμβάνει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για χρήση σε παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση χρειάζεται να επικυρωθεί από την Κομισιόν και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο ΕΜΑ συνιστά τη χρήση του εμβολίου με την εμπορική ονομασία Comirnaty των Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών, όπως και σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, σε δύο δόσεις σε απόσταση τουλάχιστον τριών εβδομάδων.

Ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της αρμόδιας για την αξιολόγηση του εμβολίου επιτροπής του ΕΜΑ, επισήμανε πως τα δεδομένα καταδεικνύουν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στις ηλικίες 12-15 ετών έναντι της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Η γνωμοδότηση του ΕΜΑ θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα δώσει την τελική έγκριση, είπε ο Μάρκο Καβαλέρι, σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση πως εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίζει εάν και πότε θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο στους εφήβους στο μέλλον.

«Η επέκταση της προστασίας αυτού του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου σε πληθυσμό νεότερων ηλικιών, είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην καταπολέμηση της πανδημίας. Αναγνωρίζουμε αυτό το σημαντικό επίτευγμα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική εμβολιασμού.

Ο EMA τονίζει ότι παρακολουθεί συνεχώς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η σχετική αξιολόγηση της χρήσης του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών είχε ξεκινήσει στις 3 Μαΐου.

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικίες, έπειτα από «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε επισημάνει.

«Από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ κάποιο εμβόλιο και για νεαρότερες ηλικίες, θα μπει στο σχεδιασμό μας και με βάση την προτεραιοποίηση η οποία υπάρχει και πάντα οργανωμένα, δομημένα και με σωστή πληροφόρηση στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία, θα δοθεί η δυνατότητα αυτή».

Από πλευράς της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είχε υπενθυμίσει ότι δεδομένου ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει πάρει έγκριση για ηλικίες άνω των 16 ετών, ήδη χορηγείται και στην Ελλάδα σε αυτές τις ηλικίες που όμως πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Γερμανία: Εμβολιάζονται τα παιδιά 12-15 ετών από τις 7 Ιουνίου

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις στη Γερμανία είχαν ανοίξει από χθες, Πέμπτη, το δρόμο για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών κατά της Covid-19.

Στόχος είναι, όπως επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, να έχει δοθεί σε όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας η ευκαιρία εμβολιασμού πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, ενώ δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τη φοίτησή τους στο σχολείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ