ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα καταδίκη για τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Τουρκία: Νέα καταδίκη για τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος από το 2016 έχοντας καταδικαστεί για «τρομοκρατία» AP Photo/Emrah Gurel

Σφίγγει ακόμη περισσότερο η Τουρκία τη «θηλιά» γύρω από τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, με δικαστήριο της Άγκυρας να επιβάλει και νέα ποινή φυλάκισης στο ήδη φυλακισμένο πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε σήμερα, Παρασκευή, σε φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών για δηλώσεις που «κρίθηκαν απειλητικές» σε βάρος εισαγγελέα προς τον οποίο ανέφερε ότι θα του ζητούσε τον «λογαριασμό» -κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνήθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και προεδρικός υποψήφιος, o Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή για «τρομοκρατία» από το 2016, τη χρονιά κατά την οποία η καταστολή σε βάρος του φιλοκουρδικού κόμματος εντάθηκε.

Βρίσκεται αντιμέτωπος σε πολυάριθμες δίκες και κατηγορίες πέραν της κεντρικής υπόθεσης που σχετίζεται με τρομοκρατία και για την οποία εάν καταδικαστεί κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως 142 έτη...

Το 2018, καταδικάστηκε επίσης σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Η κράτησή του, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ της απελευθέρωσής του, τον έχει αναδείξει ως ένα από τα σύμβολα της οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Από την πλευρά της, η Τουρκία κατηγορεί παγίως το HDP ότι είναι «η πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα και χώρες της Δύσης.

Το HDP απορρίπτει την κατηγορία και δηλώνει θύμα της καταστολής λόγω της σθεναρής αντίθεσής του στον Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ