ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Αποδεσμεύθηκε ιρανικό τάνκερ μετά από τέσσερις μήνες

Ινδονησία: Αποδεσμεύθηκε ιρανικό τάνκερ μετά από τέσσερις μήνες
Φωτογραφία αρχείου SHANA via AP

Με δικαστική απόφαση ιρανικό τάνκερ που είχαν δεσμεύσει οι αρχές της Ινδονησίας πριν από τέσσερις μήνες, ως ύποπτο παράνομης μεταφοράς πετρελαίου, μπορεί πλέον να συνεχίσει το ταξίδι του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το πλοίο μπορούσε να φύγει από την Ινδονησία, ενώ ο πλοίαρχος τίθεται σε διετή επιτήρηση χωρίς πρόστιμο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του λιμενικού της Ινδονησίας.

Οι αρχές της Ινδονησίας είχαν δεσμεύσει από τον Ιανουάριο το πλοίο με σημαία Ιράν καθώς υπήρχαν υπόνοιες για παράνομη μεταφορά πετρελαίου σύμφωνα με Ινδονήσιο αξιωματούχο και κρατικό ιρανικό μέσο ενημέρωσης.

Ο Βισνού Πραμαντίτα, εκπρόσωπος του λιμενικού της Ινδονησίας, δήλωσε ότι το ιρανικής σημαίας δεξαμενόπλοιο MT Horse αφέθηκε χθες ελεύθερο ύστερα από δικαστική απόφαση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Τζακάρτα είχε ανακοινώσει ότι είχε δεσμεύσει το MT Horse καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι μετέφερε παρανόμως πετρέλαιο στα ινδονησιακά χωρικά ύδατα, ενώ το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι αφορούσε «τεχνικό ζήτημα και αυτά συμβαίνουν στη ναυτιλία».

«Το MT Horse, που ανήκει στην National Iranian Tanker Company και είχε δεσμευθεί στα ύδατα της Ινδονησίας στις 24 Ιανουαρίου, αφέθηκε ελεύθερο την Παρασκευή», σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο Seda va Sima. «Το σκάφος συνέχισε την αποστολή του πριν επιστρέψει στα ύδατα της χώρας», ανέφερε το δίκτυο χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Τεχεράνη, που υφίσταται σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ με στόχο κυρίως τις πετρελαϊκές της εξαγωγές, κατηγορείται ότι αποκρύπτει τον προορισμό των πωλήσεων πετρελαίου της, απενεργοποιώντας τα συστήματα εντοπισμού στα δεξαμενόπλοιά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ