ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αίγυπτο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ για συνομιλίες «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα

Στην Αίγυπτο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ για συνομιλίες «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα
(AP Photo/Nariman El-Mofty)

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι έφτασε την Κυριακή στο Κάιρο για να συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι την εγκαθίδρυση «μόνιμης εκεχειρίας» μεταξύ του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς της Γάζας.

Σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter, ο Ασκενάζι έγραψε στα Αραβικά, Αγγλικά και Εβραϊκά ότι το ταξίδι του στο Κάιρο είναι η «πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών εδώ και 13 χρόνια».

«Θα συζητήσουμε για την εδραίωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, έναν μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανοικοδόμηση της Γάζας στην οποία κεντρικό ρόλο θα διαδραματίζει το εσωτερικό της κοινότητας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του ήταν «πλήρως δεσμευμένη» για τον επαναπατρισμό των Ισραηλινών κρατουμένων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η Αίγυπτος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεσολάβηση για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός νωρίτερα αυτό το μήνα μεταξύ των Ισραηλινών και της Χαμάς, τερματίζοντας 11 ημέρες σφοδρών μαχών.

Ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας της Αιγύπτου επιβεβαίωσαν την Κυριακή στο AFP ότι ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε θα ήταν επίσης στο Κάιρο για συζητήσεις, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Κάμελ που ηγείται μιας αντιπροσωπείας ασφαλείας υψηλού επιπέδου αναμένεται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

«Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανέθεσε στον γενικό επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών να συζητήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τις ενδιαφερόμενες αρχές για την καθιέρωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό μέτωπο», ανέφεραν.

Ο Σίσι ανέθεσε επίσης στον Κάμελ να τερματίσει τους πολιτικούς διχασμούς μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων, της Χαμάς στη Γάζα και της Φατάχ στη Δυτική Όχθη, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ