ΚΟΣΜΟΣ

Νέα φωτογραφία της NASA δείχνει τη «βίαιη ενέργεια» του γαλαξία μας

Νέα φωτογραφία της NASA δείχνει τη «βίαιη ενέργεια» του γαλαξία μας
NASA/ CNNi

Μια φωτογραφία που περιγράφει για πρώτη φορά λεπτομερώς την «βίαιη ενέργεια» στο κέντρο του γαλαξία μας έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Το εκπληκτικό καρέ καταρτίστηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ Chandra της NASA και το τηλεσκόπιο MeerKAT στη Νότια Αφρική και δημιουργήθηκε μετά από δύο δεκαετίες ερευνών.

Οι εικόνες τεκμηρίωσαν επίσης ένα νήμα ακτίνων Χ γνωστό ως G0.17-0.41, το οποίο οι ερευνητές εκτιμούν ότι προτείνει έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να ελέγχει τη ροή ενέργειας, ακόμη και την εξέλιξη του Γαλαξία.

«Ο γαλαξίας είναι σαν ένα οικοσύστημα», εξήγησε ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst, Ντάνιελ Γουάνγκ. «Γνωρίζουμε ότι τα κέντρα των γαλαξιών είναι όπου είναι η δράση και παίζουν τεράστιο ρόλο στην εξέλιξή τους».

Ο δικός μας γαλαξίας είναι δύσκολο να μελετηθεί καθώς κρύβεται από μια ομίχλη αερίου και σκόνης. Αλλά οι ερευνητές μπόρεσαν να διεισδύσουν στην ομίχλη χρησιμοποιώντας το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ Chandra, το οποίο βλέπει ακτίνες Χ αντί για ορατό φως.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, δίνει τη σαφέστερη εικόνα μέχρι στιγμής ενός ζεύγους ακτινών Χ που ρέουν από την περιοχή κοντά στη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία.

Οι ερευνητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νήμα ακτίνων Χ G0.17-0.41, το οποίο, σύμφωνα με τον Γουάνγκ, «αποκαλύπτει ένα νέο φαινόμενο».

«Αυτό αποτελεί απόδειξη ενός συνεχιζόμενου συμβάντος επανασύνδεσης μαγνητικού πεδίου. «Το νήμα, γράφει ο Γουάνγκ, πιθανότατα αντιπροσωπεύει «μόνο την κορυφή του παγόβουνου επανασύνδεσης».

Συμβάντα επανασύνδεσης μαγνητικού πεδίου συμβαίνουν όταν τα αντίθετα μαγνητικά πεδία εξαναγκάζονται μαζί και συνδυάζονται, εκδιώκοντας πολλή ενέργεια. Αυτά τα γεγονότα παράγουν το Βόρειο Σέλας και είναι υπεύθυνα για φαινόμενα όπως ηλιακές εκλάμψεις.

Σύμφωνα με τον Γουάνγκ, είναι μια βίαιη διαδικασία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η μαγνητική επανασύνδεση πραγματοποιείται επίσης στον διαστρικό χώρο και συμβαίνει στα εξωτερικά όρια των διαστελλόμενων λοφίων που οδηγούνται από το κέντρο του γαλαξία μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ