ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλικά Ταχυδρομεία: «Πράσινα» με 1.744 ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ιταλικά Ταχυδρομεία: «Πράσινα» με 1.744 ηλεκτρικά αυτοκίνητα
φωτ. αρχείου (AP Photo/Ferdinand Ostrop)

Στον εκσυγχρονισμό του στόλου της με την προμήθεια 1.744 αμιγώς ηλεκτρικών Corsa-e, με χαμηλή εκπομπή CO2,  προχωρά Poste Italiane, η ιταλική ταχυδρομική υπηρεσία.

Η παραγγελία έγινε στην Opel μετά από δημόσιο διαγωνισμό στον οποίο υπέβαλλαν προσφορές κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Οι παραδόσεις των ηλεκτρικών οχημάτων θα ξεκινήσουν πριν από τα τέλη της χρονιάς και έχουν αυτονομία έως 337 χιλιόμετρα είναι κατάλληλα για καθημερινή χρήση, ενώ η μπαταρία 50 kWh μπορεί να ανακτήσει το 80% της φόρτισής της σε έναν ταχυφορτιστή μέσα σε 30 λεπτά.

Η διαδικασία της πλήρους φόρτισης σε Wallbox ισχύος 11 kW -γενικά υπάρχουν πολλές επιλογές διαθέσιμες, έτσι ώστε να βρει κανείς την πλέον κατάλληλη και συμφέρουσα οικονομικά για τις ανάγκες του- διαρκεί 5 ώρες και 15 λεπτά. Σε κοινή οικιακή πρίζα με το στάνταρ φορτιστή ο ρυθμός φόρτισης είναι 10 χιλιόμετρα κίνησης ανά μια ώρα, οπότε μπορείτε να κάνετε τους υπολογισμούς σας. Πάντως οι μπαταρίες «λατρεύουν» αυτήν την αργή μορφή φόρτισης σε ότι έχει να κάνει με τη φθορά τους στο χρόνο και με την αύξηση του πλήθους των φορτίσεών τους.

H μπαταρία τροφοδοτεί ένα ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων, με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό Corsa-e, όπως διαπίστωσα οδηγώντας το στους δρόμους του Βερολίνου, να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να ακολουθήσει τους ρυθμούς της πόλης. Στο μποτιλιάρισμα απολαμβάνει κανείς, όσο μπορεί γιατί η όλη κατάσταση είναι όπως όλοι γνωρίζουμε μακροπρόθεσμα εκνευριστική, την ησυχία που επικρατεί στο εσωτερικό και τις πολλές δυνατότητες σύνδεσης εξωτερικών πηγών ήχου που παρέχει το σύστημα infotainment. Φυσικά πλήρεις είναι και οι δυνατότητες διασύνδεσης smartphones, καθώς και ο εξοπλισμός ασφάλειας και υποβοήθησης.

Όταν ο δρόμος ανοίξει το ηλεκτρικό Corsa επιταχύνει ακαριαία και δυναμικά, κάτι άλλωστε που διαφαίνεται και από τα μόλις 8,1 δεύτερα που χρειάζεται για το 0-100 χλμ./ ώρα. Όσο για την τελική του ταχύτητα περιορίζεται, για λόγους μη γρήγορης εκφόρτισης της μπαταρίας, στα 150 χλμ./ ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ