ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο «σοκολατένιο» βάτραχο στον βάλτο

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο «σοκολατένιο» βάτραχο στον βάλτο
CNNi/ Steve Richards/ Griffith University

Μια ομάδα Αυστραλών επιστημόνων ανακάλυψε έναν περίεργο «σοκολατί» βάτραχο στα τροπικά δάση της Νέας Γουινέας.

Οι δενδροβάτραχοι είναι γνωστοί για το πράσινο δέρμα τους - αλλά λόγω του καφέ χρώματος, οι ερευνητές τον ονόμασαν «σοκολατένιο βάτραχο» - και το όνομα «κόλλησε».

«Ο πλησιέστερος γνωστός συγγενής του Litoria mira είναι ο αυστραλιανός πράσινος δενδροβάτραχος. Τα δύο είδη φαίνονται παρόμοια εκτός του ότι το ένα είναι συνήθως πράσινο, ενώ το νέο είδος συνήθως έχει ένα υπέροχο σοκολατένιο χρώμα», δήλωσε ο Πολ Όλιβερ από το Κέντρο Πλανητικής Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και Το Μουσείο του Κουίνσλαντ, και ένας εκ των συγγραφέων της σχετικής έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Australian Journal of Zoology.

Η Αυστραλία και η Νέα Γουινέα συνδέονταν κάποτε, για μεγάλο μέρος της ύστερης τεταρτογενούς περιόδου πριν από 2,6 εκατομμύρια χρόνια, αλλά τώρα, η Νέα Γουινέα κυριαρχείται από το τροπικό δάσος, ενώ η βόρεια Αυστραλία είναι κυρίως σαβάνα. Πράσινοι δενδροβάτραχοι (Litoria caerulea) υπάρχουν στη βόρεια και ανατολική Αυστραλία και στη Νέα Γουινέα.

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα από τα πλάσματα αυτά το 2016, σύμφωνα με την δημοσίευση, και πιστεύουν ότι το ζώο θα μπορούσε να είναι ευρέως διαδεδομένο στη Νέα Γουινέα.

CNNi/ Steve Richards/ Griffith University

«Επειδή ο βάτραχος ζει σε πολύ ζεστές, βαλτώδεις περιοχές με πολλούς κροκόδειλους, όλα αυτά αποθαρρύνουν την εξερεύνηση», δήλωσε ο Στιβ Ρίτσαρντς από το Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας, επίσης συγγραφέας της μελέτης.

«Ονομάσαμε αυτό το νέο είδος Litoria βατράχου Mira, που σημαίνει έκπληκτος ή παράξενος στα Λατινικά, επειδή ήταν μια εκπληκτική ανακάλυψη να βρούμε έναν κοντινό συγγενή του γνωστού και κοινού πράσινου δενδροβάτραχου της Αυστραλίας, στα τροπικά δάση της Νέας Γουινέας» είπε ο Όλιβερ.

«Η επίλυση της βιοτικής ανταλλαγής μεταξύ αυτών των δύο περιοχών είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι τύποι των βιότοπων και των οικοτόπων της σαβάνας έχουν επεκταθεί και συρρικνωθεί με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτιμήσεις για την απόκλιση των νέων ειδών στη μελέτη δείχνουν ότι στην Πλειόκαινο εποχή (πριν από 5,3 έως 2,6 εκατομμύρια χρόνια) υπήρχε ακόμη σύνδεση μεταξύ των δύο ειδών σε τροπικούς πεδινούς οικοτόπους της Βόρειας Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας.

Scientists discover new 'chocolate frog' in swamp

ΔΗΜΟΦΙΛΗ