ΚΟΣΜΟΣ

«Η δημοκρατία κινδυνεύει»: Ο Τζο Μπάιντεν στην Ημέρα Μνήμης για τους πεσόντες στρατιώτες

«Η δημοκρατία κινδυνεύει»: Ο Τζο Μπάιντεν στην Ημέρα Μνήμης για τους πεσόντες στρατιώτες
AP Photo/Alex Brandon

Την προειδοποίηση ότι η δημοκρατία κινδυνεύει τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και διεθνώς από ένα αυξανόμενο κύμα απολυταρχικών καθεστώτων, απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του για την Ημέρα Μνήμης, καλώντας τους Αμερικανούς να τιμήσουν τους πεσόντες για την πατρίδα στρατιώτες προστατεύοντας και ενισχύοντας την αμερικανική δημοκρατία.

«Η ίδια η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, εδώ στην πατρίδα και ανά τον κόσμο. Αυτό που κάνουμε σήμερα, το πώς τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων θα καθορίσει εάν η δημοκρατία θα μακροημερεύσει» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε τη δημοκρατία και απηύθυνε κάλεσμα ενότητας στους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι η δημοκρατία είναι «κάτι περισσότερο από μια μορφή διακυβέρνησης, είναι ένας τρόπος ύπαρξης και η ψυχή της Αμερικής».

Παράλληλα, προειδοποίησε εκ νέου ότι η δημοκρατία κινδυνεύει διεθνώς από απολυταρχικά καθεστώτα που δεν κατονόμαστε. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη υπογραμμίσει πολλές φορές αφότου ανέλαβε τα ηνία τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ από τις αυταρχικές κυβερνήσεις στην Κίνα και την Ρωσία.

Η ομιλία Μπάιντεν ήλθε καθώς πολλές αμερικανικές πολιτείες κινούνται προς θέσπιση νόμων που οι επικριτές τους υποστηρίζουν ότι αποσκοπούν στην καταστολή της ψήφου των μειονοτήτων, αλλά και στη σκιά του μπλόκο των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία για να αποτρέψουν έρευνα για τη βία της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, όπως επισημαίνει η Washington Post.

Ειδικά επί των κινήσεων που δρομολογούνται στο Τέξας, ο Δημοκρατικός πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη οι άνθρωποι να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν «ελεύθερα, δίκαια και με τρόπο βολικό» και το κράτος δικαίου να εφαρμόζεται «ισότιμα και δίκαια για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από πού προέρχεται και ποια είναι η εμφάνισή του». Την Κυριακή ο ίδιος είχε εκδώσει σκληρή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «επίθεση στη δημοκρατία».

«Η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από μια μορφή διακυβέρνησης, είναι ένας τρόπος ύπαρξης, ένας τρόπος να βλέπουμε τον κόσμο. Η δημοκρατία σημαίνει κυριαρχία του λαού» δήλωσε σήμερα για να προσθέσει πως «η δημοκρατία είναι η ψυχή της Αμερικής και πρέπει να προστατευθεί με κάθε κόστος».

Μιλώντας στο Αμφιθέατρο Μνήμης του Άρλινγκτον, το οποίο ήταν εν μέρει γεμάτο καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στον κλοιό της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Μπάιντεν τόνισε ότι 7.036 άνθρωποι πέθαναν σε πρόσφατες εμπόλεμες συρράξεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, υπηρετώντας τα ιδανικά της χώρας και της δημοκρατίας ως μια ζωντανή μορφή διακυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters.

«Έζησαν γι' αυτό, πέθαναν γι 'αυτό. Οφείλουμε στους ένδοξους νεκρούς [...] να καταβάλουμε τις καλύτερες προσπάθειές μας για να τελειοποιήσουμε την Ένωση για την οποία πέθαναν» τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος τα σχέδια για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μετά τον πλέον μακρόχρονο πόλεμο των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Κατά την Ημέρα Μνήμης ο Τζο Μπάιντεν μίλησε και για το θάνατο του γιου του, Μπο, ο οποίος ήταν βετεράνος πολέμου στο Ιράκ. Χθες, Κυριακή, συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από το θάνατό του.

«Για όσους θρηνούν ένα αγαπημένο πρόσωπο σήμερα, η Τζιλ και γνωρίζουμε πώς νιώθετε. Η απώλειές μας δεν είναι οι ίδιες, όμως αυτή η μαύρη τρύπα που νιώθετε στο στήθος, σαν να πρόκειται να σας ρουφήξει, αυτό το κατανοούμε» ανέφερε, όπως μεταδίδει το CNNi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ