ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Παραδοχή λάθους από την κυβέρνηση για τη φιέστα στον τελικό του Champions League

Πορτογαλία: Παραδοχή λάθους από την κυβέρνηση για τη φιέστα στον τελικό του Champions League
AP Photo/Manu Fernandez, Pool

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι οι Aρχές θα πρέπει να διδαχτούν από τα σφάλματά τους μετά την απόφαση να επιτρέψουν σε χιλιάδες Άγγλους φιλάθλους να πανηγυρίσουν στους δρόμους του Πόρτο μετά τον τελικό του Champions League το Σάββατο, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις από ομάδα βουλευτών.

«Καθημερινά, δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται τους κανόνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κανόνες είναι παράνομοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραδεχόμενος ότι η διοργάνωση «δεν ήταν τέλεια».

«Είναι σαφές ότι αυτό που συνέβη το σαββατοκύριακο δεν πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα, αλλά ως μάθημα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι οι αρχές θα πρέπει να φροντίσουν να διαθέσουν στους τουρίστες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που οφείλουν να υιοθετήσουν στη διάρκεια των διακοπών τους.

Η κυβέρνηση δέχτηκε επικρίσεις από ομάδα βουλευτών που κατήγγειλε ότι έστειλε αντιφατικά μηνύματα για τον κορωνοϊό ενόψει του αγώνα στον οποίο η Τσέλσι επικράτησε της Μάντσεστερ Σίτι με 1-0.

Κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν του τελικού του Σαββάτου, πλήθη Άγγλων φιλάθλων, οι περισσότεροι χωρίς μάσκες και χωρίς να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, βγήκαν στους δρόμους του Πόρτο για να πανηγυρίσουν φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ομάδας τους και καταναλώνοντας αλκοόλ.

«Η κυβέρνηση και ο δήμαρχος του Πόρτο θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους Πορτογάλους, οι οποίοι έχοντας στερηθεί τόσα πολλά παρακολουθούν αυτό το αίσχος εν μέσω του αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ρούι Ρίο.

Ωστόσο είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα με βάση τα οποία οι φίλαθλοι θα έπρεπε να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ για κορωνοϊό κατά την άφιξή τους στην Πορτογαλία, μια χώρα που έχει ενταχθεί στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας, δηλαδή χώρα που επιτρέπεται να επισκέπτονται οι τουρίστες χωρίς να χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Αντιδράσεις για την παρουσία φιλάθλων

Η Πορτογαλία βίωσε ένα καταστροφικό κύμα της πανδημίας στις αρχές του χρόνου και η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, αν οι πολίτες δεν μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους παραμένει απαγορευμένη.

Περίπου 16.500 φίλαθλοι επιτράπηκε να εισέλθουν στο στάδιο Dragao, προκαλώντας την οργή των ντόπιων κατοίκων, στους οποίους απαγορευόταν η είσοδος σε αθλητικές διοργανώσεις επί μήνες.

Πολλοί άλλοι Άγγλοι φίλαθλοι ταξίδεψαν στην πόλη για να στηρίξουν τις ομάδες τους

Ο Φρανσίσκο Ροντρίγκες ντος Σάντος, ηγέτης του πορτογαλικού δεξιού κόμματος CDS, επίσης επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι "υιοθέτησε μια απολύτως αντιφατική και ανακόλουθη προσέγγιση".

«Ο τρόπος με τον οποίο διοργανώθηκε ο τελικός του Champions League έδωσε μια κακή εικόνα της χώρας και θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία», σχολίασε.

Ελλιπής προετοιμασία

Την περασμένη εβδομάδα μια πηγή της αστυνομίας δήλωσε στο Reuters ότι οι αρχές δεν είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν πλήρως για τον τελικό καθώς η UEFA ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τη διοργάνωση στο Πόρτο από την Κωνσταντινούπολη περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Οι πορτογαλικές αρχές αποφάσισαν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν λόγω της πανδημίας για τις ανάγκες του αγώνα την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας ότι πλέον δεν απαιτείται οι φίλαθλοι να παραμένουν σε "κοινωνικές φούσκες", ενώ ήρθησαν και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

«Δεν είναι κατανοητό να επιτρέπεις τη διεξαγωγή μιας αθλητικής διοργάνωσης, η οποία δεν επιτρέπεται για την πλειονότητα των πολιτών αυτής της χώρας», είπε η αρχηγός του Αριστερού Μπλοκ, Καταρίνα Μάρτινς.

Κάποιοι ειδικοί της υγείας εκφράζουν φόβους ότι οι Πορτογάλοι θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να υιοθετήσουν προληπτικά μέτρα λόγω του ιού.

Η αρχή υγείας της βόρειας περιοχής της χώρας κάλεσε την Κυριακή όλους όσοι βρέθηκαν κοντά σε πανηγυρισμούς για τον τελικό του Champions League να παρακολουθούν τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων κορωνοϊού και να μειώσουν την επαφή τους με άλλους για τις επόμενες 14 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ