ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ECDC: Οι συστάσεις για τον εμβολιασμό των εφήβων - Πότε αποτελεί προτεραιότητα

Κορωνοϊός - ECDC: Οι συστάσεις για τον εμβολιασμό των εφήβων - Πότε αποτελεί προτεραιότητα
AP Photo/Damian Dovarganes

«Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες» επισημαίνει η έκθεση Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) που περιλαμβάνει συστάσεις προς τα τα κράτη-μέλη ως προς τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 12-18 ετών. Προτεραιότητα θα πρέπει να έχει σύμφωνα με το ECDC μόνο ο εμβολιασμός εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Στην έκθεση του ECDC σημειώνεται ότι «καθώς η πορεία της νόσου Covid-19 είναι συνήθως ηπιότερη σε υγιείς εφήβους, θα πρέπει να συνεχιστεί να δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων πριν από τη στόχευση συνολικά στους εφήβους».

Απηχώντας τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για καθυστέρηση της εμβολιασμού των παιδιών στις εύπορες χώρες, δεδομένων των ελλείψεων σε αποθέματα εμβολίων παγκοσμίως, το ECDC προκρίνει ο εμβολιασμός των εφήβων να συνιστά προτεραιότητα μόνο εάν διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν βαριάς μορφής λοίμωξη.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης του ECDC, που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα:

• Ο εμβολιασμός των εφήβων κατά της Covid-19 πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των πρωταρχικών στόχων του, της εφαρμογής του και των προτεραιοτήτων του.

• Ο εμβολιασμός εφήβων με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19 πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, όπως και με άλλες ηλικιακές ομάδες.

• Τα συνολικά άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων θα εξαρτηθούν κυρίως από τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

• Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

• Το γενικό όφελος για τον γενικό πληθυσμό των εφήβων από τον εμβολιασμό θα είναι ανάλογο με τη μετάδοση του SARS-CoV-2 εντός και από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

• Δεδομένης της αναμενόμενης μειωμένης ατομικής αναλογίας κινδύνου-οφέλους από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των εφήβων σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, πρέπει να γίνεται προσεκτική εξέταση της επιδημιολογικής κατάστασης και της πρόσληψης εμβολίων σε ηλικιωμένες ομάδες πριν από τη στόχευση αυτής της ηλικιακής ομάδας.

• Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την εξάπλωση ανησυχητικών παραλλαγών μεταξύ των νεότερων ατόμων και να συνεχίσετε να αξιολογείτε την πραγματική επιβάρυνση της Covid-19 σε νεότερες ηλικιακές ομάδες επίσης σε σχέση με τις συνέπειες της Covid-19.

• Τα ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και την πρόσβαση σε αυτά πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά κατά την απόφαση επέκτασης του εμβολιασμού για την Covid-19 σε ομάδες με χαμηλότερο ατομικό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Interim public health considerations for COVID-19 vaccination of adolescents in the EU/EEA

Η έκθεση του ECDC ακολουθεί το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, σε συνέχεια ανάλογης απόφασης που έχουν λάβει οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ήδη η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι από τις 7 Ιουνίου θα αρχίσει ο -προαιρετικός- εμβολιασμός στις ηλικίες 12-15 ετών.

Ο ΕΜΑ συνιστά τη χρήση του εμβολίου με την εμπορική ονομασία Comirnaty των Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών, όπως και σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, σε δύο δόσεις σε απόσταση τουλάχιστον τριών εβδομάδων.

Ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της αρμόδιας για την αξιολόγηση του εμβολίου επιτροπής του ΕΜΑ, έχει επισημάνει πως τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στις ηλικίες 12-15 ετών έναντι της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ