ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Απίθανο να υπάρξουν ιστορικές αποφάσεις κατά την συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν

Λαβρόφ: Απίθανο να υπάρξουν ιστορικές αποφάσεις κατά την συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι πρόκειται να στείλει μια σειρά από «δυσάρεστα σήματα» προς την Ουάσινγκτον ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα πως είναι απίθανο να υπάρξουν ιστορικά σημαντικές αποφάσεις κατά τη συνάντηση Πούτιν- Μπάιντεν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στην Γενεύη.

«Δεν έχουμε αυταπάτες και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση, ότι θα υπάρξουν κάποιες τομές, κάποιες ιστορικές και συνταρακτικές αποφάσεις. Όμως το ίδιο το γεγονός των συνομιλιών σε επίπεδο ηγετών των δύο κύριων πυρηνικών δυνάμεων είναι φυσικά σημαντικό, πρέπει με κάθε τρόπο να το υποστηρίξουμε» δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Πρέπει οι ίδιοι να ανταλλάξουν απόψεις για το ποιες απειλές βλέπει η κάθε χώρα στον περίγυρο της αλλά και γενικά σε παγκόσμιο επίπεδο» πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία την Δευτέρα είχε δηλώσει δια στόματος του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ ότι ενδέχεται να στείλει «δυσάρεστα» σήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει της συνάντησης κορυφής των δύο προέδρων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα αυξήσει έως το τέλος του έτους την στρατιωτική της παρουσία στα δυτικά σύνορά της.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να ξεκινούν από το ότι μια σειρά σημάτων που θα λάβουν από την Μόσχα, και μάλιστα τις επόμενες μέρες, θα είναι γι' αυτούς δυσάρεστα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να απαντήσει στον Τζο Μπάιντεν ως προς το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα τόνισε πως η Μόσχα είναι πιο ευέλικτη συγκριτικά με την Ουάσινγκτον ως προς την ατζέντα της συνόδου.

«Οι ημερήσιες διατάξεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν συμπίπτουν, αλλά εμείς παραδοσιακά είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε ζητήματα τεθούν από αμερικανικής πλευράς» ανέφερε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η ρωσική προειδοποίηση ήλθε την επομένη της δήλωσης Μπάιντεν ότι κατά τη συνάντηση της 16ης Ιουνίου θα πει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Ρωσία να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θα συναντήσω τον πρόεδρο Πούτιν σε δύο εβδομάδες στην Γενεύη και θα πω ξεκάθαρα ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όσο εκείνοι θα παραβιάζουν αυτά τα δικαιώματα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν χθες, Κυριακή.

Στρατιωτική ενίσχυση στα δυτικά σύνορα

Η Ρωσία ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι θα αναπτύξει περίπου 20 νέους στρατιωτικούς σχηματισμούς και μονάδες κοντά στα δυτικά της σύνορα έως το τέλος του έτους ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ , δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού.

«Οι ενέργειες των δυτικών εταίρων μας καταστρέφουν το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας και μας αναγκάζουν να λάβουμε ανάλογα αντίμετρα» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Περίπου 20 σχηματισμοί και μονάδες θα αναπτυχθούν στην Δυτική Στρατιωτική Διοίκηση έως το τέλος του έτους» ανήγγειλε ο ίδιος, βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ