ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ «δείχνουν» Ρωσία για νέο χτύπημα κυβερνοπειρατών με στόχο τον όμιλο JBS

ΗΠΑ «δείχνουν» Ρωσία για νέο χτύπημα κυβερνοπειρατών με στόχο τον όμιλο JBS
AP Photo/Eraldo Peres, File

Εγκληματική οργάνωση με έδρα τη Ρωσία φέρεται να βρίσκεται πίσω από νέα κυβερνοπειρατεία με στόχο αυτή τη φορά τη βραζιλιάνικη JBS, τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος παγκοσμίως με θυγατρικές στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ακόμη χώρες, με συνέπεια να έχει διαταραχθεί η παραγωγή στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

Η αμερικανική θυγατρική της JBS γνωστοποίησε ότι μπήκε στο στόχαστρο «οργανωμένης κυβερνοεπίθεσης», με τη μητρική εταιρεία να ενημερώνει τις αμερικανικές Αρχές ότι ζητούνται λύτρα από εγκληματική οργάνωση που πιθανώς εδρεύει στη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικοινωνήσει με την κυβέρνηση της Ρωσίας για την υπόθεση και το FBI διεξάγει σχετική έρευνα.

«Ο Λευκός Οίκος είναι σε άμεση επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση για το θέμα αυτό και μεταφέρει το μήνυμα ότι τα υπεύθυνα κράτη δεν θα πρέπει να φιλοξενούν δράστες επιθέσεων με λυτρισμικό» δήλωσε η Καρίν Ζαν Πιέρ -αναφερόμενη στο λογισμικό που εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας για να μπλοκάρει τα πληροφοριακά συστήματα μέχρι τα θύματα να καταβάλουν λύτρα.

Σε ανακοίνωσεή της η JBS USA αναφέρει ότι έγινε «στόχος οργανωμένης επίθεσης κυβερνοασφάλειας, που επηρεάζει πολλούς διακομιστές της, στους οποίους βασίζεται το πληροφοριακό σύστημά της στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία».

Η κυβερνοεπίθεση, που διαπιστώθηκε την Κυριακή, σημειώνεται λιγότερο από έναν μήνα μετά την επίθεση από ρωσική ομάδα σε βάρος της εταιρείας διαχείρισης πετρελαιαγωγών Colonial Pipeline, με συνέπεια να διαταραχθούν επί μέρες οι παραδόσεις καυσίμων στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την JBS USA, όλα τα συστήματα που χτυπήθηκαν από τους χάκερ σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ επί του παρόντος η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί για τυχόν κακόβουλη χρήση των δεδομένων των πελατών, των προμηθευτών και των υπαλλήλων της. Σημείωσε όμως ότι οι συναλλαγές με τους πελάτες και τους προμηθευτές της μπορεί να «επιβραδυνθούν».

Στην Αυστραλία, η δραστηριότητα της εταιρείας παρέλυσε και οι 10.000 εργαζόμενοί της αναγκάστηκαν να γυρίσουν στο σπίτι τους, χωρίς να γνωρίζει η διεύθυνση της θυγατρικής πότε θα ξαναρχίσει κανονικά η λειτουργία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες γραμμές παραγωγής σταμάτησαν σήμερα, Τρίτη, σε τουλάχιστον δύο μονάδες στην Αϊόβα και ένα σφαγείο έκλεισε στο Ουισκόνσιν. Διέκοψε, επίσης, κατά πληροφορίες τη λειτουργία του εργοστάσιο στη Γιούτα.

Η JBS ειδικεύεται σε προϊόντα με πρώτη ύλη το βοδινό, το κοτόπουλο και το χοιρινό. Εκτός από τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, έχει μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ