ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Μεσόγειο: Πνίγηκαν 23 μετανάστες ανοικτά της Τυνησίας

Τραγωδία στη Μεσόγειο: Πνίγηκαν 23 μετανάστες ανοικτά της Τυνησίας
AP PΗΟΤΟ / Bruno Thevenin

Μοιραία αποδείχθηκε για τουλάχιστον 23 μετανάστες από την Αφρική η προσπάθειά τους να φτάσουν από την Λιβύη στην Ιταλία, καθώς το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε ανοικτά της Τυνησίας.

Σύμφωνα με το τυνησιακό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλεούμενο επέβαιναν τουλάχιστον 90 μετανάστες.

Η επιχείρηση διάσωσης είχε ως αποτέλεσμα 70 Αφρικανοί να βγουν σώοι στη στεριά αλλά τουλάχιστον 23 να πνιγούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε στέλεχος της τυνησιακής επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου στο πρακτορείο Reuters.

Σε δεύτερο περιστατικό, το τυνησιακό ναυτικό διέσωσε επίσης άλλους 39 μετανάστες που επέβαιναν σε πλεούμενο το οποίο ναυάγησε ανοικτά της πόλης Σφαξ.

Η Ιταλία συγκαταλέγεται στις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες που αναχωρούν από τη βόρεια Αφρική, κυρίως από την Τυνησία και τη Λιβύη.

Οι αναχωρήσεις έχουν αυξηθεί απότομα φέτος σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.

Κάπου 700 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Ιανουαρίου 2021 στη Μεσόγειο, στη μεγάλη πλειονότητά τους στην κεντρική θαλάσσια οδό της, που θεωρείται η φονικότερη στον κόσμο, βάσει εκτιμήσεων που έχει δημοσιοποιήσει ο ΟΗΕ.

Τα ποσοστά θανάτων στην Μεσόγειο αυξάνονται και από την αρχή του έτους τουλάχιστον 632 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους καθ’οδόν, αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μια 37σέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Μοιραία Παράβλεψη», στην οποία κάνει λόγο για μια «ανθρώπινη τραγωδία μαζικής κλίμακας».

Η Υπατη Αρμοστεία καθιστά υπεύθυνη και την ΕΕ, τονίζοντας ότι:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται εν μέρει για τους θανάτους μεταναστών που επιβιβάζονται σε βάρκες για να διασχίσουν την Μεσόγειο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη μέσω των αναπάντητων σημάτων κινδύνου, της παρεμπόδισης των προσπαθειών διάσωσης και των αποκαλούμενων “επαναπροωθήσεων” στη Λιβύη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ