ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέος πρόεδρος της χώρας ο Ισαάκ Χέρτσογκ

Ισραήλ: Νέος πρόεδρος της χώρας ο Ισαάκ Χέρτσογκ
AP Photo / Manuel Balce Ceneta

Ο 60χρονος Ισαάκ Χέρτσογκ εξελέγη πρόεδρος του Ισραήλ από την Κνεσέτ, εν μέσω ποιλιτικής κρίσης και λίγες ώρες πριν από την λήξη της προθεσμία που συνοδεύει την παράδοση από τον απερχόμενο πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο άλλοτε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρόεδρος του Εβραϊκού Πρακτορείου Ισαάκ Χέρτσογκ γίνεται ο ενδέκατος πρόεδρος του Ισραήλ και αντικαθιστά τον Ρέουβεν Ρίβλιν στο αξίωμα.

Εξελέγη με 87 ψήφους έναντι 26 της έτερης υποψήφιας Μίριαμ Πέρετζ.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Ισραήλ

Ο Χέρτσογκ έχει καταγωγή από γνωστή σιωνιστική οικογένεια. Ο πατέρας του, Χάιμ Χέρτσογκ διετέλεσε πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, προτού εκλεγεί πρόεδρος. Ο θείος του, Άμπα Εμπάν, είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και πρέσβης τόσο στον ΟΗΕ όσο και στις ΗΠΑ. Ο παππούς του υπήρξε ο πρώτος αρχιραββίνος της χώρας, από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.

Παλαιότερα, ο 60χρονος ήταν επικεφαλής της επονομαζόμενης «Εβραϊκής Υπηρεσίας», μιας ΜΚΟ που εργάζεται στενά με την κυβέρνηση για την προώθηση της μετανάστευσης στο Ισραήλ.

Θεωρείτο πάντοτε ένας από τους εκλεκτούς της κυβέρνησης, λόγω ακριβώς της στενής σχέσης που είχε με το κράτος αυτός και η ΜΚΟ στην οποία ήταν επικεφαλής.

Ο Χέρτσογκ θα αναλάβει καθήκοντα στις 9 Ιουλίου και η θητεία του θα διαρκέσει επτά χρόνια.

Στις εξουσίες του περιλαμβάνεται - μεταξύ άλλων - η δυνατότητα απονομής χάρης, κάτι που σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές συνιστά μια ενδεχομένως εύθραυστη προοπτική για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε βάρος τους οποίου εκκρεμεί δίκη για υποθέσεις διαφθοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ