ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιασμός εφήβων κατά Covid-19: «Πράσινο φως» από Γαλλία, Ισραήλ - Επιφυλάξεις στη Γερμανία

Εμβολιασμός εφήβων κατά Covid-19: «Πράσινο φως» από Γαλλία, Ισραήλ - Επιφυλάξεις στη Γερμανία
AP/Andreea Alexandru

Με στόχο να φθάσουν οι χώρες το συντομότερο δυνατόν στη δημιουργία «τείχους ανοσίας» έναντι του κορωνοϊού -υπό το φόβο των μεταλλάξεων και νέου κύματος της πανδημίας-, στο επίκεντρο της συζήτησης έχει μπει η χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά και εφήβους. Κάποιες χώρες ήδη έδωσαν «πράσινο φως», ενώ υπάρχουν και οι επιφυλάξεις.

Πιο αναλυτικά, στη Γαλλία όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν oι έφηβοι ηλικίας από 12 έως 18 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν από τις 15 Ιουνίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που πραγματοποιεί περιοδεία στη νοτιοδυτική Γαλλία, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή το 50% των ενηλίκων έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου για την Covid-19. Κάλεσε ωστόσο τους Γάλλους να παραμείνουν «πολύ προσεκτικοί» γιατί η κυκλοφορία του ιού σε ορισμένες περιοχές, όπως στα νοτιοδυτικά, αυξάνεται.

Ο Μακρόν εξήγησε ότι η απόφαση να ξεκινήσει η εκστρατεία ανοσοποίησης στους εφήβους ελήφθη το πρωί, στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στο Ελιζέ.

Από την αρχή της εκστρατείας ανοσοποίησης στη Γαλλία 26,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου (39,1%) και από αυτούς τα 11,2 εκατομμύρια έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση (16,7%).

Επιφύλαξη στη Γερμανία

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), Τόμας Μέρτενς, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για την επιφυλακτική στάση της στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών κατά του κορωνοϊού, δεδομένου ότι η χορήγηση ενός εμβολίου δεν είναι μια απλή καραμέλα γλυκόριζας, αλλά πρέπει να μην αντενδείκνυται ιατρικώς. Συγχρόνως, απηύθυνε εμμέσως παραινέσεις προς τους πολιτικούς για τον χειρισμό του αμφιλεγόμενου στην Γερμανία θέματος.

«Δεν θα προσφέρουμε στα παιδιά καραμέλα γλυκόριζας, πρόκειται για μια ιατρική διαδικασία και η χρήση του εμβολίου πρέπει να ενδείκνυται ιατρικώς», δήλωσε σήμερα στο podcast του δικτύου NDR "The Coronavirus Update".

«Η απόφαση για το εάν η Stiko συνιστά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού για όλα τα παιδιά ηλικίας από δώδεκα έως 16 ετών πρέπει να ληφθεί επί τη βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων.

Τα δεδομένα από τη μελέτη της παρασκευάστριας εταιρείας, η οποία κατατέθηκε προς έγκριση του εμβολίου της, δεν ήταν επαρκή για να δοθεί η έγκριση: Ο αριθμός των παιδιών που εμβολιάστηκαν σύμφωνα με την μελέτη είναι απλώς πολύ μικρός για να βγάλουμε ένα αξιόπιστο συμπέρασμα σχετικά με την ασφάλεια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Σε τελική ανάλυση, το 1,3% των 1.100 παιδιών που εμβολιάστηκαν εκδήλωσαν σοβαρές αντιδράσεις στο εμβόλιο», πρόσθεσε.

«Για την σύσταση ή μη του εμβολίου, θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως είναι το θέμα της ανοσίας της αγέλης. Το όφελος για την ανοσία της αγέλης είναι επίσης μικρό: Δεν πρέπει να τρέφουμε την υπερβολική ελπίδα για σημαντική επίδραση στην ανοσία της αγέλης, δεδομένου ότι τα παιδιά που αρρωσταίνουν σοβαρά με την Covid-19 είναι ένα γεγονός πραγματικά σπάνιο», συνέχισε.

«Το μόνο υπό διερεύνηση θέμα αυτή τη στιγμή είναι εάν θα υπάρξει μια γενική σύστασή μας. Για το ότι η Stiko θα συστήσει τον εμβολιασμό παιδιών με υποκείμενα νοσήματα δεν θα πρέπει όμως να υπάρχει καμία αμφιβολία», τόνισε ο Μέρτενς.

«Εφόσον υπάρχει ανεπάρκεια εμβολίων, θα πρέπει να αποφασίσουμε μήπως είναι καλύτερα να εμβολιάσουμε τους νέους ή τους ενήλικες. Η ιδέα ενός ευρέος εμβολιασμού στα σχολεία είναι πραγματικά οριακά λογική κατά τη γνώμη μου», κατέληξε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών της Γερμανίας.

Έπειτα από αντίστοιχη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) την Δευτέρα ενέκρινε επίσημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον εμβολιασμό παιδιών από την ηλικία των δώδεκα ετών με το εμβόλιο των εταιρειών Biontech / Pfizer. Ωστόσο, η Stiko έχει ήδη υπονοήσει αρκετές φορές ότι δεν θέλει να κάνει μια γενική σύσταση εμβολιασμού για όλα τα παιδιά, αλλά μόνο για παιδιά που είχαν προηγουμένως υποκείμενα νοσήματα.

«Πράσινο φως» από το Ισραήλ

Απο την πλευρά του, το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη την επέκταση της εμβολιαστικής εκστρατείας του κατά της Covid-19 στους εφήβους 12-15 ετών, παρά μια «πιθανή σύνδεση» μεταξύ του εμβολίου των Pfizer-BioNTech με περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που εντοπίστηκαν σε νεαρούς άνδρες.

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια εκ των 9,3 εκατομμυρίων Ισραηλινών (το 55% του πληθυσμού) έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου αυτού, χάρη σε μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμών, που ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου, έπειτα από μια συμφωνία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer.

Η εταιρεία διένειμε εκατομμύρια δόσεις σε αντάλλαγμα με δεδομένα σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολιασμού στη χώρα, που διαθέτει ψηφιακές τράπεζες ιατρικών δεδομένων σχετικά με τον πληθυσμό της.

Οι υγειονομικές αρχές συστήνουν τον «επικείμενο εμβολιασμό» των εφήβων, που είναι πιθανό να προσβληθούν από μια σοβαρή μορφή του κορωνοϊού και εκείνων η οικογένεια των οποίων κινδυνεύει.

«Πέραν των ομάδων κινδύνου, όλοι εκείνοι που θα ενδιαφερθούν», θα μπορούν να εμβολιαστούν, αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ένα δελτίο τύπου, διευκρινίζοντας πως ο εμβολιασμός των 12-15 ετών θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

«Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές» και οι εγγενείς κίνδυνοι από τον ιό είναι σημαντικότεροι των κινδύνων που συνδέονται με τον εμβολιασμό, διαβεβαιώνει το υπουργείο, αφότου ανακοίνωσε χθες «μια πιθανή σύνδεση» μεταξύ του εμβολίου της Pfizer και περιστατικών μυοκαρδίτιδας σε νεαρούς άνδρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ