ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το αραβικό κόμμα Ράαμ στηρίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης κατά του Νετανιάχου

Ισραήλ: Το αραβικό κόμμα Ράαμ στηρίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης κατά του Νετανιάχου
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, που εξασφάλισε την υποστήριξη του ακροδεξιού Ναφτάλι Μπένετ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Oded Balilty

Το ισραηλινό αραβικό κόμμα Ράαμ του ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς, επισημοποίησε η στήριξή του στον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αίροντας έτσι ένα από τα τελευταία εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Ο Αμπάς «υπέγραψε τη συμφωνία συνασπισμού για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος έχει προθεσμία έως τις 23.59 να συγκεντρώσει ψήφους για να ανακοινώσει στον πρόεδρο της χώρας ότι έχει την απαιτούμενη στήριξη για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ο Μανσούρ Αμπάς δήλωσε ότι το κόμμα του έλαβε την «δύσκολη απόφαση» για ένταξη στον κυβερνητικό συνασπισμό του Λαπίντ. «Είναι η πρώτη φορά που ένα αραβικό κόμμα είναι εταίρος στο σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Αυτή η συμφωνία έχει πολλά πράγματα προς όφελος της αραβικής κοινωνίας και της ισραηλινής κοινωνίας γενικότερα».

Ο Λαπίντ πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, μέχρι τα μεσάνυχτα ότι έχει σχηματίσει έναν πλειοψηφικό συνασπισμό με τουλάχιστον 61 έδρες. Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα έχει μία εβδομάδα για τη ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνσης.

Εάν ο Λαπίντ χάσει την αποψινή προθεσμία, η χώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγηθεί σε εκλογές για πέμπτη φορά σε περίπου δύο χρόνια, και ο Νετανιάχου θα έχει άλλη μια ευκαιρία να διατηρήσει τη θέση του, ενώ κατηγορείται για διαφθορά, απάτη, δωροδωκία και απιστία στο Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ