ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος εποχής για τον Νετανιάχου; - Σχηματίστηκε κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ

Τέλος εποχής για τον Νετανιάχου; - Σχηματίστηκε κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ
Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

Οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για την «καθαίρεση» του Ισραηλινού ηγέτη.

Η δραματική ανακοίνωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντκαι του κύριου συνεργάτη του συνασπισμού, Ναφτάλι Μπενέτ, έγινε λίγα λεπτά πριν λήξει η προθεσμία τα μεσάνυχτα και «φρέναρε» την πολιτική αβεβαιότητα μιας πέμπτης κατά σειρά εκλογικής διαδικασίας σε διάστημα δύο ετών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Λαπίντ δήλωσε ότι έχει ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας, Ρέουβεν Ρίβλιν, για τη συμφωνία.

«Αυτή η κυβέρνηση θα λειτουργήσει για όλους τους πολίτες του Ισραήλ, εκείνους που τη ψήφισαν και για εκείνους που δεν τη ψήφισαν. Θα κάνει τα πάντα για να ενώσει την ισραηλινή κοινωνία », είπε.

Βάσει της συμφωνίας, ο Λαπίντ και ο Μπενέτ θα «μοιράσουν» τα πρωθυπουργικά καθήκοντα. Ο Μπενέτ θα υπηρετήσει τον πρωθυπουργικό θώκο τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης, ενώ ο Λαπίντ τα τελευταία δύο.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, που εξασφάλισε την υποστήριξη του ακροδεξιού Ναφτάλι Μπένετ (Φωτογραφία αρχείου - AP Photo)

Η ιστορική συμφωνία περιλαμβάνει επίσης το ισραηλινό αραβικό κόμμα Ράαμ του ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς, το πρώτο αραβικό κόμμα που συμμετείχε ποτέ σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Μανσούρ Αμπάς δήλωσε ότι το κόμμα του έλαβε την «δύσκολη απόφαση» για ένταξη στον κυβερνητικό συνασπισμό του Λαπίντ. «Είναι η πρώτη φορά που ένα αραβικό κόμμα είναι εταίρος στο σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Αυτή η συμφωνία έχει πολλά πράγματα προς όφελος της αραβικής κοινωνίας και της ισραηλινής κοινωνίας γενικότερα».

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την Κνεσέτ σε ψηφοφορία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Εάν περάσει, ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός θα τερματίσει το ρεκόρ των 12 ετών του Νετανιάχου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ