ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Δικαστικό "φρένο" σε αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση Πολάνσκι

Πολωνία: Δικαστικό "φρένο" σε αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση Πολάνσκι
REUTERS/Agencja Gazeta/Mateusz Skwarczek

Απερρίφθη από πολωνικό δικαστήριο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για έκδοση του σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι που έχει καταδικαστεί για βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού το 1977.

Ο δικαστής Ντάριουζ Μαζούρ που εκδίκασε την υπόθεση στο επαρχιακό δικαστήριο της Κρακοβίας είπε πως η έκδοση "δεν γίνεται δεκτή".

Ο 82χρονος Πολάνσκι έχει πολωνική και γαλλική υπηκοότητα και διαμένει στη Γαλλία που δεν εκδίδει τους πολίτες της ενώ εργάζεται και στην Πολωνία σε κινηματογραφική ταινία.

Είχε ομολογήσει το 1977 ότι έκανε σεξ με μια 13χρονης στη διάρκεια φωτογράφησης στο Λος Άντζελες, έμεινε στη φυλακή για 42 ημέρες μετά από έναν συμβιβασμό, ωστόσο το επόμενο έτος εγκατέλειψε τις ΗΠΑ πιστεύοντας ότι ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεσή του θα ανέτρεπε τη συμφωνία και θα τον έβαζε εκ νέου στη φυλακή.

Αλλά και οι ελβετικές αρχές απέρριψαν οδηγία της Αμερικής για έκδοση το 2010 βάζοντας τον Πολάνσκι σε κατ' οίκον περιορισμό για εννιά μήνες και με τους Πολωνούς δικηγόρους του να επιχειρηματολογούν κατά της έκδοσής του ισχυριζόμενοι ότι υπήρχαν νομικά κενά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και με τις 42 μέρες που είχε εκτίσει τότε ο πελάτης τους.

Ο Πολάνσκι επέζησε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε γκέτο της Κρακοβίας αλλά η μητέρα του πέθανε στο Άουσβιτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ