ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ξεκινά τους εμβολιασμούς εφήβων 12-15 ετών

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ξεκινά τους εμβολιασμούς εφήβων 12-15 ετών
AP Photo/Andrew Medichini

Άνοιξε στην Ιταλία, την πλέον πληγείσα από την Covid-19 ευρωπαϊκή χώρα μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, η πλατφόρμα του εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 12 ετών.

Προηγήθηκε το «πράσινο» φως της ιταλικής υπηρεσίας φαρμάκων και αφορά τον εφήβων ηλικίας 12 έως 15 ετών, που αριθμούν 2,3 εκατομμύρια άτομα.

Κάθε ιταλική περιφέρεια προσαρμόζει τις εθνικές οδηγίες στην κατάσταση που βρίσκεται το πρόγραμμα του εμβολιασμού και στο επίπεδο της τροφοδοσίας σε εμβόλια.

«Είναι μια καλή ημέρα», δήλωσε ο δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι ντε Ματζίστρις θεωρώντας ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικό ορόσημο τόσο για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης όσο και για να επαναλάβουμε το συντομότερο δυνατόν όλες τις δραστηριότητές μας».

«Εχουμε την δυνατότητα να επιταχύνουμε περαιτέρω την εμβολιαστική εκστρατεία», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περί τα 12,4 εκατομμύρια (επί πληθυσμού 60 εκατομμυρίων) έχουν εμβολιασθεί πλήρως στην Ιταλία, το 22,85% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Η Ιταλία, όπου παρατηρείται μεγάλη πτώση θανάτων και κρουσμάτων, έχει χορηγήσει περισσότερα από 35,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, κυρίως το εμβόλιο των BionTech/Pfizer, δηλαδή το 90% των δόσεων που της έχουν παραδοθεί.

Οι συστάσεις ΕΜΑ και Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων

Το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech έναντι της Covid-19 στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών είχε ανάψει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την περασμένη εβδομάδα, σε συνέχεια ανάλογης απόφασης που έχουν λάβει οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Ήδη η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι από τις 7 Ιουνίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός στις ηλικίες 12-15 ετών.

Σύμφωνα πάντως με το Ευρωπαϊκό Kέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προτεραιότητα θα πρέπει να έχει σύμφωνα μόνο ο εμβολιασμός εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

«Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες» επισημαίνει στην έκθεσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ