ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιασμός παιδιών και εφήβων: Ποιες χώρες διεθνώς έχουν δώσει «πράσινο φως» - Η στάση της Ελλάδας

Εμβολιασμός παιδιών και εφήβων: Ποιες χώρες διεθνώς έχουν δώσει «πράσινο φως» - Η στάση της Ελλάδας
AP Photo/Andreea Alexandru

Οδεύοντας σταθερά προς το στόχο της οικοδόμησης «τείχους» ανοσίας έναντι του κορωνοϊού, ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων έχει έλθει στο προσκήνιο στην Ευρώπη και διεθνώς. Αρκετές χώρες έχουν εγκρίνει ήδη ή ετοιμάζονται να εγκρίνουν τον εμβολιασμό σε προαιρετική βάση. Στην Ελλάδα επί του παρόντος δεν συζητείται ο μαζικός εμβολιασμός των παιδιών· η χώρα είναι σε κάθε περίπτωση επιχειρησιακά έτοιμη να προχωρήσει στη διαδικασία, αλλά επίκεινται σχετικές συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech σε παιδιά άνω των 12 ετών, κατόπιν της σχετικής γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), σε συνέχεια ανάλογης απόφασης που έχουν λάβει οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ο ΕΜΑ συνιστά τη χρήση του εμβολίου με την εμπορική ονομασία Comirnaty των Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών, όπως και σε εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω, σε δύο δόσεις σε απόσταση τουλάχιστον τριών εβδομάδων, επισημαίνοντας πως τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και έχει υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Ως προς τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προς τα κράτη-μέλη, σημειώνεται ότι «τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες».

Προτεραιότητα θα πρέπει να έχει σύμφωνα με το ECDC ο εμβολιασμός εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έχει αποσαφηνίσει πως η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί τη δική της πολιτική εμβολιασμού.

«Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει. Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Για τα παιδιά θα γίνει σχετική πρόταση και φυσικά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα» αναφέρει η κ. Θεοδωρίδου.

Κατά την ίδια, στις μελέτες που έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. «Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα» σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε σήμερα, Πέμπτη, πως δεν τίθεται αυτή τη στιγμή επί τάπητος ο μαζικός εμβολιασμός σε παιδιά, αλλά η συζήτηση γίνεται μόνο για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

«Οι εμβολιασμοί αφορούν σε παιδιά, τα οποία για κάποιο ιδιαίτερο λόγο υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα. Δεν αφορά μαζικό εμβολιασμό των παιδιών η συζήτηση αυτή τη χρονική στιγμή. Τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον κορωνοϊό και να νοσήσουν βαριά και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Από πλευράς του, ο διευθυντής Παθολογικής Κλινικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Αθανάσιος Σκουτέλης, ανέφερε επίσης σήμερα πως μέχρι τώρα όλοι οι οργανισμοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα έχουν αποφανθεί ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τα παιδιά, αλλά το ζήτημα αυτό δεν έχει απασχολήσει ακόμη την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Σύμφωνα, πάντως, με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να προχωρήσει για να προστατευτούν τα παιδιά, αλλά και γιατί δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία εάν εξακολουθήσουν να νοσούν.

Από επιχειρησιακής πλευράς, ο μηχανισμός είναι έτοιμος σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. «Πρέπει να έχουμε τις οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και θα προχωρήσουμε όπως στις άλλες ηλικίες ανάλογα με τη διαθεσιμότητα» έχει επισημάνει επί του θέματος.

Οι χώρες που έχουν εγκρίνει ή εξετάζουν την έγκριση

Ακολουθεί η λίστα χωρών που έχουν εγκρίνει ή εξετάζουν το ενδεχόμενο του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων.

Ευρώπη

  • Η Γαλλία θα αρχίσει να εμβολιάζει τους εφήβους από 12 ετών με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 2 Ιουνίου, καθώς επιδιώκει να αποφύγει το κλείσιμο σχολείων τον Σεπτέμβριο.
  • Η Γερμανία προγραμματίζει να προσφέρει μια πρώτη δόση σε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών από τις 7 Ιουνίου, ενώ η Πολωνία θα προσφέρει δόσεις του εμβολίου στους εφήβους που είναι ηλικίας 12-15 ετών την ίδια μέρα.
  • Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ινγκρίντα Σιμονίτε, δήλωσε ότι η χώρα θα αρχίσει να εμβολιάζει παιδιά από 12 ετών τον Ιούνιο.
  • Η Ιταλία ενέκρινε στις 31 Μαΐου την διεύρυνση της χρήσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στα παιδιά 12-15 ετών. Η πλατφόρμα του εμβολιασμού άνοιξε ήδη σήμερα.
  • Η Εσθονία μπορεί να αρχίσει τον εμβολιασμό των εφήβων μέχρι το φθινόπωρο
  • Η Αυστρία σκοπεύει να έχει εμβολιάσει περισσότερα από 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών ως τα τέλη του Αυγούστου
  • Η Ουγγαρία άρχισε να εμβολιάζει τους εφήβους 16-18 ετών στα μέσα του Μαΐου
  • Η Pfizer ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου ότι έχει ζητήσει την έγκριση της Βρετανίας για την χρήση του εμβολίου της για τις ηλικίες 12-15 ετών.
  • Η Νορβηγία μπορεί να εξετάσει την χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19,
  • Οι ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας ανακοίνωσαν στις αρχές του Μαΐου ότι η Pfizer ζήτησε έγκριση για το εμβόλιό της για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.
  • Ο Άγιος Μαρίνος άνοιξε την 1η Ιουνίου τον εμβολιασμό για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών

Μέση Ανατολή

  • Το Ισραήλ έχει δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την ομάδα συντονισμού της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Το Ντουμπάι ανακοίνωσε την 1η Ιουνίου ότι άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, μετά την έγκρισή του για επείγουσα χρήση για την ηλικιακή αυτή ομάδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα μέσα Μαΐου.

Αμερική

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να εμβολιάζουν νεαρούς εφήβους στα μέσα Μαΐου αφότου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ενέκριναν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τις ηλικίες 12-15 ετών.
  • Η Χιλή ενέκρινε στις 31 Μαΐου την χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για αυτούς που είναι 12-16 ετών.
  • Ο Καναδάς ενέκρινε στις αρχές Μαΐου τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Ασία-Ειρηνικός

  • Η Σιγκαπούρη άνοιξε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα σε αυτούς που είναι ηλικίας 12-18 ετών από την 1η Ιουνίου.
  • Η Ιαπωνία στις 28 Μαΐου ενέκρινε την χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για αυτούς που είναι ηλικίας 12 ετών και πάνω.
  • Οι Φιλιππίνες αποφάσισαν στις 26 Μαΐου να επιτρέψουν την επείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.
  • Το Χονγκ Κονγκ θα ανοίξει το εμβολιαστικό του πρόγραμμα κατά της COVID-19 για τα παιδιά άνω των 12 ετών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι συστάσεις του ECDC

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) που δόθηκε στη σημοσιότητα την Τρίτη σημειώνεται ότι «καθώς η πορεία της νόσου Covid-19 είναι συνήθως ηπιότερη σε υγιείς εφήβους, θα πρέπει να συνεχιστεί να δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων πριν από τη στόχευση συνολικά στους εφήβους».

Απηχώντας τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για καθυστέρηση της εμβολιασμού των παιδιών στις εύπορες χώρες, δεδομένων των ελλείψεων σε αποθέματα εμβολίων παγκοσμίως, το ECDC προκρίνει ο εμβολιασμός των εφήβων να συνιστά προτεραιότητα μόνο εάν διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν βαριάς μορφής λοίμωξη.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης του ECDC

Ο εμβολιασμός των εφήβων κατά της Covid-19 πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των πρωταρχικών στόχων του, της εφαρμογής του και των προτεραιοτήτων του.

  • Ο εμβολιασμός εφήβων με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19 πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, όπως και με άλλες ηλικιακές ομάδες.
  • Τα συνολικά άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων θα εξαρτηθούν κυρίως από τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
  • Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
  • Το γενικό όφελος για τον γενικό πληθυσμό των εφήβων από τον εμβολιασμό θα είναι ανάλογο με τη μετάδοση του SARS-CoV-2 εντός και από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
  • Δεδομένης της αναμενόμενης μειωμένης ατομικής αναλογίας κινδύνου-οφέλους από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των εφήβων σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, πρέπει να γίνεται προσεκτική εξέταση της επιδημιολογικής κατάστασης και της πρόσληψης εμβολίων σε ηλικιωμένες ομάδες πριν από τη στόχευση αυτής της ηλικιακής ομάδας.
  • Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την εξάπλωση ανησυχητικών παραλλαγών μεταξύ των νεότερων ατόμων και να συνεχίσετε να αξιολογείτε την πραγματική επιβάρυνση της Covid-19 σε νεότερες ηλικιακές ομάδες επίσης σε σχέση με τις συνέπειες της Covid-19.
  • Τα ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και την πρόσβαση σε αυτά πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά κατά την απόφαση επέκτασης του εμβολιασμού για την Covid-19 σε ομάδες με χαμηλότερο ατομικό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Interim public health considerations for COVID-19 vaccination of adolescents in the EU/EEA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ