ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Άρρηκτη» η στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ ανεξαρτήτως κυβέρνησης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Άρρηκτη» η στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ ανεξαρτήτως κυβέρνησης
AP Photo/Andrew Harnik

Η «άρρηκτη» υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνησή του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, αρνούμενος να σχολιάσει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης που θα σημάνει τους τίτλους τέλους της εποχής Νετανιάχου.

Με μία συμφωνία που επισφραγίστηκε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της εκπνοής της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης προν κεντρώο Γιαΐρ Λαπίντ, η νέα άκρως ετερόκλητη κυβέρνηση συνασπισμού «οδεύει» προς ψήφο εμπιστοσύνης στην Κνεσέτ την προσεχή εβδομάδα.

Εφόσον, την κατακτήσει θα σημάνει και το τέλος της 12ετούς διακυβέρνησης του Ισραήλ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και την απομάκρυνση του φάσματος μίας πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης σε διάστημα μόλις μίας διετίας.

Πέραν του αρχηγού της ισραηλινής ακροδεξιάς και πρώην υπουργού Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ, στην κυβέρνηση μετέχει για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ισραήλ κόμμα της αραβικής μειονότητας, που αντιστοιχεί στο 21% του πληθυσμού.

Ο αρχηγός του κόμματος Ράαμ, Μανσούρ Αμπάς, δήλωσε ότι η συμφωνία κυβέρνησης συνασπισμού θα αποφέρει περισσότερα από 53 δισεκατομμύρια σέκελ (16 δισ. δολάρια) για τη βελτίωση των υποδομών και την καταπολέμηση της βίαιης εγκληματικότητας σε αραβικές πόλεις.

Ωστόσο, επικρίνεται στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας για σύμπλευση με τον εχθρό.

Η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας αγνόησε τη σημασία της αλλαγής της ισραηλινής κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο εθνικιστής ηγέτης Ναφτάλι Μπένετ που αναμένεται να αντικαταστήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, πολέμιος της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακούς κράτους και υπέρμαχος της προσάρτησης του μεγαλύτερου μέρους της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός υπό τον συνασπισμό-συνονθύλευμα που επιτεύχθηκε τη νύχτα της Τετάρτης.

Σήμερα, ο ίδιος επέρριψε στους Παλαιστινίους το βάρος της ευθύνης για τη σύγκρουση.

«Πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια: Η εθνική μάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων δεν είναι για εδάφη. Οι Παλαιστίνιοι δεν αναγνωρίζουν την ίδια μας την ύπαρξη εδώ και φαίνεται ότι αυτό θα ισχύει για αρκετό καιρό» δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 12.

Προ των δηλώσεων Μπένετ, ο Μπάσεμ αλ Σάλχι, εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), είχε ήδη αναφέρει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι το ίδιο ακραίος με τον Νετανιάχου, προσθέτοντας: «Θα φροντίσει να εκφράσει πόσο ακραίος είναι κυβερνώντας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ