ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Είσοδος χωρίς τεστ για τους εμβολιασμένους Ευρωπαίους

Γαλλία: Είσοδος χωρίς τεστ για τους εμβολιασμένους Ευρωπαίους
AP Photo/Michel Euler

Χωρίς αρνητικό τεστ PCR θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γαλλία από τις 9 Ιουνίου οι  Ευρωπαίοι που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19 όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Μεταφορών.

Αντιθέτως απόδειξη αρνητικού τεστ (PCR ή αντιγόνου) θα εξακολουθήσει να απαιτείται από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

«Ανακοινώνουμε ότι από τις 9 Ιουνίου (...) οι Ευρωπαίοι που είναι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έρχονται στη Γαλλία χωρίς τεστ PCR», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNEWS.

Από τις 9 Ιουνίου, οι ροές των ταξιδιωτών ανάμεσα στη Γαλλία και τις ξένες χώρες θα ανοίξουν και πάλι με τρόπους που κυμαίνονται ανάλογα με την υγειονομική κατάσταση των χωρών, που είναι ταξινομημένες κατά χρώμα (πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο), και με τον εμβολιασμό, σύμφωνα με το κυβερνητικό έγγραφο που τιτλοφορείται «Στρατηγική του εκ νέου ανοίγματος των συνόρων».

Ο Τουρισμός αντιπροσωπεύει το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Γαλλίας καθώς και δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο τομέας έχει σταματήσει να κινείται από τα μέσα Μαρτίου, καθώς έκλεισαν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, αλλά και τα σύνορα, επιφέροντας τη ματαίωση ταξιδιών.

Για να βοηθηθεί η επανεκκίνηση του τομέα, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε πως οι Γάλλοι «θα μπορέσουν να πάνε διακοπές στη Γαλλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», με την επιφύλαξη της επιβολής περιορισμών «πολύ εντοπισμένων γεωγραφικά», ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Για να αποφευχθούν απώλειες θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση επιστρέφει στις εταιρείες το 70% των ακαθάριστων μισθών των εργαζομένων τους οποίους έχουν αδειοδοτήσει και ο Φιλίπ δήλωσε πως θα παρατείνει αυτό το μέτρο μέχρι τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ