ΚΟΣΜΟΣ

Το Πακιστάν πήρε πίσω τη θανατική καταδίκη ενός ζεύγους Χριστιανών για βλασφημία

Το Πακιστάν πήρε πίσω τη θανατική καταδίκη ενός ζεύγους Χριστιανών για βλασφημία
AP Photo/K.M.Chaudary

Την καταδίκη σε θάνατο δύο Χριστιανών, καθώς είχαν κριθεί ένοχοι για βλασφημία, ανέστειλε δικαστήριο στο Πακιστάν, λόγω έλλειψης στοιχείων και αφού το ζευγάρι είχε περάσει επτά χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθανάτων.

Το 2014 άλλο δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Shafqat Emmanuel, επιτηρητή σε εργοστάσιο, και τη γυναίκα του Shagufta Kausar, σε θάνατο, επειδή, όπως είχε κρίνει, είχαν στείλει υποτιμητικά σχόλια για τον προφήτη Μωάμεθ μέσω μηνύματος σε έναν τρίτο άνδρα, τον Khald Maqsood.

Κάθε προσβολή εναντίον του προφήτη επισύρει θανατική ποινή στην κυρίως μουσουλμανική χώρα.

Οι νόμοι περί βλασφημίας του Πακιστάν έχουν επικριθεί εδώ και πολύ καιρό από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

«Η σημερινή απόφαση θέτει τέρμα στην επταετή δοκιμασία ενός ζευγαριού που δεν θα έπρεπε να είχε καταδικαστεί ή να αντιμετωπίσει εξ αρχής τη θανατική ποινή», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ντινουσίκα Ντισισναγιάκε, καλώντας τις αρχές να παρέχουν ασφάλεια στο ζευγάρι και στο δικηγόρο τους.

Το απαλλαγμένο ζευγάρι κατονομάστηκε σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, το οποίο ζητούσε την άρση των εμπορικών απαλλαγών που δόθηκε από την ΕΕ στις εξαγωγές του Πακιστάν, λέγοντας ότι η χώρα είχε αποτύχει να σταματήσει τις αυξανόμενες κατηγορίες για βλασφημία.

Ο θρησκευτικός φανατισμός είναι μια από τις μεγάλες «πληγές» του Πακιστάν.

Τον περασμένο μήνα, όχλος εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Ισλαμαμπάντ, σε μια προσπάθεια να λιντσάρει δύο άνδρες που κατηγορούνται για βεβήλωση τζαμιού.

Pakistani court overturns death row Christian couple's blasphemy conviction

ΔΗΜΟΦΙΛΗ