ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Εγκρίθηκε ο εμβολιασμός εφήβων 12-15 ετών με Pfizer/BioNtech

Βρετανία: Εγκρίθηκε ο εμβολιασμός εφήβων 12-15 ετών με Pfizer/BioNtech
AP Photo/Jacquelyn Martin

 «Πράσινο» φως για τον εμβολιασμό εφήβων 12 έως 15 ετών έδωσε ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) έπειτα από «αυστηρό έλεγχο ως προς την ασφάλειά του».

«Εξετάσαμε με προσοχή τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών στα παιδιά 12 έως 15 ετών και συμπεράναμε ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του MHRA Τζουν Ρέιν, προσθέτοντας ότι «τα οφέλη του εμβολίου αυτού υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου».

Το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech έναντι της Covid-19 στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών είχε ανάψει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την περασμένη εβδομάδα, σε συνέχεια ανάλογης απόφασης που έχουν λάβει οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ήδη η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι από τις 7 Ιουνίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός στις ηλικίες 12-15 ετών.

Σύμφωνα πάντως με το Ευρωπαϊκό Kέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προτεραιότητα θα πρέπει να έχει σύμφωνα μόνο ο εμβολιασμός εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

«Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες» επισημαίνει στην έκθεσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ