ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέων αποθεμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέων αποθεμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα
(Mustafa Kamaci/Turkish Presidency via AP)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα πως η Τουρκία ανακάλυψε άλλα 135 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη νότια Μαύρη Θάλασσα.

Μιλώντας σε μια τελετή εγκαινίων στην επαρχία Ζονγκουλντάκ, ο Ερντογάν είπε ότι η νέα ανακάλυψη έγινε στο οικόπεδο Αμάσρα-1, προσθέτοντας πως οι δραστηριότητες γεώτρησης στην εν λόγω περιοχή συνεχίζονται και αναμένει και άλλα «καλά νέα» από εκεί.

Η ποσότητα φυσικού αερίου που έχει βρεθεί στην περιοχή ανέρχεται συνολικά σε 540 δισεκ. κυβικά μέτρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη θάλασσα σε τρία στάδια σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τα συστήματα παραγωγής φυσικού αερίου που θα δημιουργηθούν στον βυθό, είπε, προσθέτοντας ότι στο δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει η λειτουργία της εγκατάστασης που θα επεξεργάζεται φυσικό αέριο στην ξηρά και θα το κάνει έτοιμο για χρήση.

Το τρίτο στάδιο είναι ο αγωγός που θα παρέχει τη σύνδεση μεταξύ του συστήματος στη θάλασσα και της εγκατάστασης στην ξηρά, συνέχισε.

Πέρσι, το γεωτρύπανο Φατίχ ανακάλυψε 405 δισεκ. κυβικά μέτρα σε αυτό το κοίτασμα, που αποκαλείται Σακάρια. Η πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου από εκεί έχει προγραμματιστεί για το 2023.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι ποσότητες φυσικού αερίου που έχει ανακαλύψει η Άγκυρα είναι μέτριες, σε σύγκριση με τα μεγάλα κοιτάσματα του κόσμου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος εξόρυξης θα είναι υψηλό, κυρίως λόγω του μεγάλου βάθους.

Η Τουρκία καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 45-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το οποίο εισάγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ