ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα «πυρά» του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ κατά της κυβέρνησης Ερντογάν

Τουρκία: Νέα «πυρά» του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
Screengrab

Νέο επεισόδιο στο «σήριαλ» με τις κατηγορίες του «νονού» Σεντάτ Πεκέρ κατά μέλη της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στα βίντεο που προβάλλει διαδικτυακά από τις αρχές Μαΐου, ο αρχιμαφιόχος κατηγορεί πρωτοκλασάτους πολιτικούς για ανάμειξη στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σε δολοφονίες και για δεσμούς με τον υπόκοσμο.

Αυτή τη φορά έστρεψε και πάλι τα βέλη του στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού λέγοντας ότι διευκόλυνε τη διαφυγή ενός Τούρκου επιχειρηματία, οποίος καταζητείτο από τους Αμερικανούς για ξέπλυμα χρημάτων.

Κατά τον Πεκέρ, ο Σοϊλού κάλεσε τον Κορκμάζ στις 5 Δεκεμβρίου στις 10:30 και εκείνος έμεινε στο υπουργείο έως 12:30.

Υπήρχαν έξι δικαστικές έρευνες εναντίον του.

Τον προειδοποίησε ότι υπάρχει έρευνα εναντίον του και να φύγει από τη χώρα άμεσα.

«Το ξέρουν και οι υψηλά ιστάμενοι, ξέχασε τα λεφτά, 45 εκατομμύρια δολάρια που σου χρωστάνε και εκείνος φεύγει την άλλη μέρα», είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα, αναφέρει για τον Σοϊλού, που διατηρεί ασφαλιστική εταιρεία, ότι ο κύκλος των εργασιών της αυξήθηκε 56 φορές, ενώ για την αγορά ομίλου της Χουριέτ από Ντεμιρορέν, ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα ήταν δάνειο από την κρατική Ζιράατ Τράπεζα και δεν αποπληρώθηκαν ποτέ (750 εκ δολ.).

Παράλληλα, ο αρχιμαφίοζος δήλωσε ότι ο βουλευτής Μετίν Κιουλούκ του ΑΚP έχει χρηματοδοτηθεί πολλές φορές από το ίδιο.

«Του έβαζα λεφτά στο πορτμπαγκάζ» λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, μίλησε για εκτεταμένη διαφθορά στους δήμους με απευθείας αναθέσεις και με τη χρησιμοποίηση φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Στη συνέχεια, κατήγγειλε, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ πως η Τουρκία στέλνει λεφτά μέσω μια μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Βόρεια Μακεδονία σε ακραίους ρατσιστές που βιάζουν γυναίκες και δεν βοηθάει τους πραγματικούς μουσουλμάνους και επιμένει στην θεωρία του για την οργάνωση μισθοφόρων που όπως λέει έχει πάει στην Συρία και έχει βοηθήσει τους τζιχαντιστές.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και σε αποκαλύψεις που είχε κάνει προηγουμένως και επέμενε κατά του γιού του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι έχει εμπλοκή σε εμπόριο ναρκωτικών από Λατινική Αμερική και μάλιστα απευθυνόμενος προς τον πατέρα, πρώην πρωθυπουργό και τώρα αντιπρόεδρο του ΑΚΡ, τον καλεί να σταματήσει να υπερασπίζεται το γιό του ο οποίος όπως είπε «έκανε μια περιουσία τόσα δισ. δολάρια σε 15 χρόνια».

Τσουνάμι στην πολιτική σκηνή της Τουρκία

Οι κατηγορίες του Σεντάτ Πεκέρ, ενός προσώπου του οργανωμένου εγκλήματος που διαφεύγει και δηλώνει ότι ανήκει στο στρατόπεδο των εθνικιστών, έχουν προκαλέσει ένα τσουνάμι στην πολιτική σκηνή στην Τουρκία, που κατακλύζει την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πλήττει τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Διαφθορά, πολιτικές δολοφονίες, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και βιασμός, οι κατηγορίες που εξαπολύει ο Πεκέρ έχουν στόχο τον στενό κύκλο του Ερντογάν, στον οποίο περιλαμβάνονται ένας πρώην πρωθυπουργός, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους.

Η φήμη του αρχιμαφιόζου, γνωστού προηγουμένως ότι βρισκόταν κοντά στην εξουσία και αποτελεί ένα από τα μεγάλα ονόματα του χώρου, εξηγεί τη μεγάλη θεαματικότητα που έχουν τα βίντεό του.

Ο Πεκέρ έχει καταδικαστεί επανειλημμένως σε υποθέσεις αισχροκέρδειας και σε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Εγκατέλειψε την Τουρκία πέρυσι για να γλιτώσει από νέες διώξεις και δηλώνει σήμερα ότι ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αν και στερούνται αποδείξεων, οι κατηγορίες αυτές έρχονται την χειρότερη ώρα για τον Ερντογάν η δημοτικότητα του οποίου πλήττεται από την άνοδο του πληθωρισμού και την ιλιγγιώδη πτώση της τουρκικής λίρας.

Σοϊλού «ο γόης»

Ο αρχιμαφιόζος τα βάζει κυρίως με τον Σοϊλού, τον οποίο αποκαλεί με το παρατσούκλι «ο γόης» και ορκίζεται να «καταστρέψει» τον υπουργό Εσωτερικών, τον οποίο κατηγορεί ότι τον πρόδωσε ενώ κάποτε τον προστάτευε.

Ο Σοϊλού απέρριψε τις κατηγορίες που του προσάπτει, μεταξύ των οποίων ότι αύξησε την αστυνομική του προστασία όταν βγήκε από τη φυλακή και τον προειδοποίησε για καταστολή της οργάνωσής του, χαρακτηρίζοντάς τις «ειδεχθή ψέματα» και συνωμοσία κατά της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπέβαλε εξάλλου μήνυση κατά του Πεκέρ και σημείωσε ότι ο ίδιος αποτελεί στόχο λόγω του αγώνα του κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Επίσης ερωτηθείς σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε γιατί εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν τα βίντεο του Πεκέρ, ο Σοϊλού αντέτεινε ότι εκατομμύρια βλέπουν επίσης παιδική πορνογραφία.

Στον Ερντογάν, ο οποίος έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής, ο Πεκέρ αναφέρεται τρυφερά ως «αδελφέ Ταγίπ» και κατηγορεί τον στενό του κύκλο ότι κρατάει τον πρόεδρο στο σκοτάδι.

Ο γκάνγκστερ δηλώνει εξάλλου ότι αποφάσισε να μεταδώσει αυτά τα βίντεο για να εκδικηθεί έπειτα από επιδρομή της αστυνομίας στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη κατά την οποία αντιμετωπίστηκαν με «ασέβεια» η σύζυγός του και τα παιδιά του.

«Πάντα έλεγα ότι θα έβαζα φωτιά και θα κυλούσα στο αίμα τον κόσμο αν κάποιος πείραζε την κόρη μου. Δείτε με λοιπόν να το κάνω», έλεγε στο πρώτο βίντεο που κυκλοφόρησε.

Παρά το ποινικό του μητρώο, ο Πεκέρ απορρίπτει τον χαρακτηρισμό του «νονού» και αυτοπροβάλλεται ως ένας απλός επιχειρηματίας.

Αν και η φήμη του προκαλεί αμφιβολίες για την αλήθεια των λεγόμενών του, πολλοί βρίσκουν τις κατηγορίες του αξιόπιστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ