ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Σε κλίμα βίας οι βουλευτικές εκλογές - Πέντε δολοφονίες στην πολιτεία Τσιάπας

Μεξικό: Σε κλίμα βίας οι βουλευτικές εκλογές - Πέντε δολοφονίες στην πολιτεία Τσιάπας
AP Photo/Rebecca Blackwell

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα στη νότια μεξικανική πολιτεία Τσιάπας, όπου συμμετείχαν στην οργάνωση των βουλευτικών εκλογών.

Η επίθεση διαπράχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς υπάλληλοι του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου (INE) παρέδιδαν κάλπες στον δήμο της κοινότητας Πουέμπλο Νουέβο Σολισταουακάν, στο βόρειο τμήμα της Τσιάπας.

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε αξιωματούχους της εκλογικής επιτροπής, τραυματίζοντας αυτόν που θα διηύθυνε την εκλογική διαδικασία, πάντα σύμφωνα με την εισαγγελία.

Κάτοικοι πρόσφεραν φροντίδες στον τραυματία και τον επιβίβασαν σε αυτοκίνητο για να τον πάνε σε ιατρικό κέντρο, όμως καθ’ οδόν έπεσαν σε ενέδρα.

Οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν και τους πέντε επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, κατά τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εισαγγελία.

Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να βρεθούν οι δράστες.

Οι βουλευτικές και τοπικές εκλογές στο Μεξικό διεξάγονται σε κλίμα βίας: έχουν δολοφονηθεί περίπου εκατό πολιτικοί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν άρχισε η προεκλογική εκστρατεία. Οι 36 εξ αυτών διεκδικούσαν δημαρχίες ή θέσεις σε δημοτικά συμβούλια, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Etellekt.

Η κυβέρνηση αποδίδει τους περισσότερους από τους φόνους αυτούς σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και προσπαθούν να επεκτείνουν τις σφαίρες επιρροής τους.

Κομμένα κεφάλια σε εκλογικά τμήματα

Παράλληλα, δύο ανθρώπινα κεφάλια ανασύρθηκαν από εκλογικά τμήματα στην Τιχουάνα (βορειοδυτικά), που συνορεύει με τις ΗΠΑ. Στο πρώτο επεισόδιο, ενώ δεν είχε περάσει ούτε μια ώρα αφότου είχε ανοίξει εκλογικό τμήμα, άνδρας πλησίασε και πέταξε στο εσωτερικό ανθρώπινο κεφάλι. Μερικές ώρες αργότερα, σε άλλο εκλογικό τμήμα στην ίδια περιοχή, άνδρας πλησίασε και άφησε ακόμα ένα ανθρώπινο κεφάλι και ανθρώπινα υπολείμματα μέσα σε ξύλινο κασόνι πλάι στην κάλπη.

Κοντά σε τρίτο εκλογικό τμήμα βρέθηκαν σάκοι που περιείχαν ανθρώπινα υπολείμματα, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Η σειρά αυτή μακάβριων συμβάντων σημειώθηκε στην ίδια εκλογική περιφέρεια της Τιχουάνας, αντίκρυ στο Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια).

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών, πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2006, τη χρονιά που ο τότε πρόεδρος είχε κηρύξει τον επιλεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας εναντίον των καρτέλ.

Εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών

Περίπου 95 εκατ. ψηφοφόροι καλούνταν χθες Κυριακή να ψηφίσουν στις εκλογές. Οι ενδιάμεσες εκλογές αυτές, στο μέσον της θητείας του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, θα αναδείξουν τα 500 μέλη της Κάτω Βουλής, 15 (από τους 32) κυβερνήτες και κάπου 20.000 τοπικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων.

Το κυβερνών Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) – η παράταξη του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ – οδεύει να διατηρήσει μαζί με τους συμμάχους του, αν και μειωμένη, την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω Βουλή, σύμφωνα με τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE, η εκλογική επιτροπή).

Κατά την εκτίμηση αυτή, το MORENA (35% των ψήφων από μόνο του, 42% μαζί με τους συμμάχους του, με το 32% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί) και οι σύμμαχοί του θα καταλάβουν από 265 ως 292 έδρες από το σύνολο των 500 εδρών στο σώμα αυτό του μεξικανικού Κογκρέσου. Αυτό σημαίνει πως η παράταξη του προέδρου οδεύει να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (τις μισές συν μία) που διέθετε από μόνο του και την ενισχυμένη πλειοψηφία (δύο τρίτων) που εξασφάλιζε μαζί με τα τρία κόμματα με τα οποία έχει συμμαχήσει.

Το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN), το κεντρώο Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) και το κεντροαριστερό Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) όδευαν μαζί να συγκεντρώσουν λίγο χαμηλότερο ποσοστό και λίγες λιγότερες έδρες από τη συμπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ