ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στηρίζει η Μέρκελ τον υπουργό Υγείας εν μέσω της «θύελλας» με τις ακατάλληλες μάσκες

Γερμανία: Στηρίζει η Μέρκελ τον υπουργό Υγείας εν μέσω της «θύελλας» με τις ακατάλληλες μάσκες
Tobias Schwarz/Pool Photo via AP

Την πλήρη στήριξή της στον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, για το ζήτημα της παραγγελίας ακατάλληλων μασκών που επρόκειτο, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, να διατεθούν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού σε άστεγους, άνεργους και άτομα με αναπηρία, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατες κατηγορίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε:

«Όταν βλέπω τι συμβαίνει με τον Γενς [Σπαν] ... Δεν έχει καμία ουσιαστική βάση» και προσέθεσε ότι η όλη υπόθεση αποτελεί «απόπειρα να προκληθεί ζημιά μέσω της αρνητικής ατμόσφαιρας».

Αυτό, είπε χαρακτηριστικά, «απέχει πολύ από αυτό που θεωρούμε καλή συμπεριφορά και πρέπει να αντισταθούμε».

Ο αρχηγός του CDU, Άρμιν Λάσετ, από την πλευρά του φέρεται να μίλησε για «αρνητική εκστρατεία» από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), η ηγεσία του οποίου ζήτησε χθες, Κυριακή, την απομάκρυνση του Γενς Σπαν από την κυβέρνηση.

«Αν έπαιρνα 8%, θα έμενα σιωπηλός για μια-δυο μέρες» είπε ο Λάσετ, αναφερόμενος εμμέσως στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό που εξασφάλισε το SPD στις κλογές της Κυριακής στην Σαξονία-Άνχαλτ.

Ερωτώμενος σχετικά με την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου για το ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ «παρουσίασε με μεγάλη σαφήνεια το γιατί οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες», όπως και το ότι για το υπουργείο Υγείας η ασφάλεια των καταναλωτών είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα και οι εν λόγω μάσκες ήταν ασφαλείς.

«Γι' αυτό ακριβώς και βρίσκονται στις εθνικές αποθήκες» πρόσθεσε.

«Παρεμπιπτόντως, αυτή ήταν μια απόφαση που στήριξε όλη η κυβέρνηση» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος εμμέσως στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο διαμαρτυρήθηκε για τους υποτίθεται πλημμελείς ελέγχους ποιότητας στην συγκεκριμένη παραγγελία μασκών, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βερολίνο.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας διευκρίνισε, πάντως, ότι οι υπηρεσίες δεν αξιολόγησαν τις ίδιες τις μάσκες, αλλά μόνο τα πιστοποιητικά ποιότητάς τους.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, την άνοιξη του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν οι προστατευτικές μάσκες δεν επαρκούσαν, ο Γενς Σπαν παρήγγειλε από την Κίνα εκατοντάδες εκατομμύρια μάσκες αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ χωρίς το σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό την πίεση του χρόνου, το υπουργείο Υγείας ανέπτυξε σε συνεργασία με τον οργανισμό πιστοποίησης TÜV Nord μια ταχεία διαδικασία ελέγχου ποιότητας, η οποία, όπως φαίνεται, δεν περιελάμβανε έλεγχο θερμοκρασίας ή προσομοίωση χρήσης.

Συναρμόδιο είναι το υπουργείο Εργασίας -του οποίου ηγείται ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Χουμπέρτους Χάιλ-, από όπου καθορίζονται τα πρότυπα ασφαλείας για τις προστατευτικές μάσκες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των δύο υπουργείων σχετικά με το εάν τελικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι μάσκες και με ποιον τρόπο.

Στις αρχές του 2021 το υπουργείο Υγείας πρότεινε, όπως αναφέρει το Spiegel, οι μάσκες να διανεμηθούν δωρεάν σε άστεγους, άνεργους και άτομα με αναπηρίες, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο τόνισε ότι «η ασφάλεια και η υγεία ειδικά των ευάλωτων ομάδων πρέπει να έχουν προτεραιότητα» και ζήτησε να ελεγχθούν πλήρως οι μάσκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ