ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ καλεί Πούτιν να επιστρέψει στο διάλογο με το ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ καλεί Πούτιν να επιστρέψει στο διάλογο με το ΝΑΤΟ
Stephanie Lecocq, Pool via AP

Μία εβδομάδα πριν τη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, και αναγνωρίζοντας πως οι σχέσεις της Συμμαχίας με τη Μόσχα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταψυχροπολεμικά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλεί σε άμεση αναβίωση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας λέγοντας πως «η μπάλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας [NRC] δεν έχει συνέλθει επί 19 μήνες. Προσκαλέσαμε τη ρωσική κυβέρνηση σε μία νέα συνάντηση πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν υπήρξε θετική απάντηση» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην εφημερίδα Die Welt.

«Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας. Θα ήθελα να καλέσω ξανά τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μία συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε για το κοινό συμφέρον του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» υπογράμμισε.

«Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν για παράδειγμα, την αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών για στρατιωτικές ασκήσεις, προκειμένου να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και μία ενδεχόμενη κλιμάκωση. Ένα άλλο θέμα είναι η επαρκής διαφάνεια σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της άλλης πλευράς, προκειμένου να αποφευχθούν ακούσια ατυχήματα στον αέρα και στη θάλασσα» ανέφερε συγκεκριμένα ο Στόλτενμπεργκ ως θέματα που θα μπορούσαν να τεθούν επί τάπητος.

«Οι σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας έχουν, εν τω μεταξύ, φτάσει σε ένα τόσο χαμηλό σημείο που δεν είχαμε φτάσει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των εντάσεων. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι το κατάλληλο σχήμα γι' αυτό αφού και οι δύο πλευρές κάθονται στο ίδιο τραπέζι» τόνισε.

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας υφίσταται με την σημερινή του μορφή από το 2002.

Λειτουργεί ως κοινό φόρουμ διαλόγου και αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας. Η Μόσχα αντιτάσσεται από καιρό σθεναρά στο αίτημα του ΝΑΤΟ να συζητήσει για την Ουκρανία στο Συμβούλιο.

Στο Συμβούλιο μπορούν να συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και πρέσβεις των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας -η οποία και απέσυρε τον πρεσβευτή της στο ΝΑΤΟ πριν χρόνια διατηρώντας μόνο έναν επιτετραμμένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ