ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Προσκαλεί τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο λίγο πριν το «crash test» με Πούτιν

Μπάιντεν: Προσκαλεί τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο λίγο πριν το «crash test» με Πούτιν
AP Photo/Evan Vucci

Σαφές «μήνυμα» στον Βλαντιμίρ Πούτιν εν όψει της συνάντησης της 16ης Ιουνίου στο «ουδέτερο» έδαφος της Ελβετίας έστειλε ο Τζο Μπάιντεν μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα, Δευτέρα, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο και προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο το καλοκαίρι.

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και ότι θα υπερασπιστεί αυτήν τη θέση στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν.

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι «ανυπομονεί να καλωσορίσει» τον Ουκρανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο φέτος το καλοκαίρι.

Αναφερόμενος στη συνάντση Μπάιντεν-Πούτιν, ο Τζέικ Σάλιβαν τόνισε ότι δεν συνιστά «επιβράβευση» για τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να τον ακούσει απευθείας ο Μπάιντεν, ώστε να κατανοήσει και να διαχειριστεί τις διαφορές μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Σάλιβαν επισήμανε επίσης ότι κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Μπάιντεν θα επισημάνει στους Συμμάχους πόσο σημαντικό είναι να μοιράζονται τα βάρη και να συμβάλουν στις ασκήσεις και τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας.

Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αν συνεχιστούν οι «επιβλαβείς» δραστηριότητες της Ρωσίας εναντίον της Ουάσινγκτον.

Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου, εν μέσω έντονων διαφωνιών σχετικά με την φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ουκρανία.

Τον Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προσέφερε στην Ουκρανία την «ακλόνητη υποστήριξή» του, καθώς η Ρωσία είχε συγκεντρώσει στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας σε μία σοβαρή κλιμάκωση που είχε προκαλέσει την ανησυχία του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του.

Η Ουάσινγκτον είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, αν και ήλθε ως έκπληξη στο Κίεβο η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να μην προχωρήσει σε κυρώσεις εις βάρος της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2.

Ο Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, «έκπληκτος» και «απογοητευμένος» από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η Ουκρανία ήλπιζε επίσης ότι οι δυτικοί σύμμαχοί της θα καταβάλουν νέα προσπάθεια να αποδεχθούν την χώρα στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της και εξέφρασε απογοήτευση για τη μη πρόσκλησή της στην επικείμενη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ