ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγόπουλο που είχε πνιγεί στην Μάγχη ξεβράστηκε στη Νορβηγία

Προσφυγόπουλο που είχε πνιγεί στην Μάγχη ξεβράστηκε στη Νορβηγία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Santi Palacios

Ένα βρέφος, το σώμα του οποίου ξεβράστηκε σε νοτιοδυτική ακτή της Νορβηγίας την Πρωτοχρονιά, είχε πνιγεί μαζί με την οικογένειά του στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το κανάλι της Μάγχης τον Οκτώβριο, σήμερα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η νορβηγική αστυνομία σήμερα, Δευτέρα.

Ο Αρτίν Ιρανεζχάντ, που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν 18 μηνών όταν πέθανε, πνίγηκε μαζί με τέσσερα ακόμα μέλη της οικογένειάς του. Η βάρκα τους ναυάγησε στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη Βρετανία στη Γαλλία, τον περασμένο Οκτώβριο.

Και οι δύο γονείς πέθαναν, όπως και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του Αρτίν εντοπίστηκαν νεκρά μετά το ναυάγιο. Η υπόλοιπη οικογένεια ειδοποιήθηκε.

Ο μικρός Αρτίν φορούσε ένα μπλε ολόσωμο κορμάκι και ένα σωσίβιο όταν πνίγηκε.

Πηγή: Politiet

Η νορβηγική αστυνομία μπόρεσε να ταυτοποιήσει το βρέφος μέσω DNA, καθώς τυγχάνει να ζει στη Νορβηγία ένας κοντινός συγγενής της οικογένειας.

Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 2020 ο Αρτίν και η οικογένειά του έφυγαν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους το Σαρντάστ, μια ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν, στα σύνορα με το Ιράκ.

Στην αρχή ταξίδεψαν στην Τουρκία, όπου έμειναν για περίπου ένα μήνα, σύμφωνα με συγγενείς τους.

Από εκεί πήγαν στην Ιταλία όπου έμειναν για τρεις εβδομάδες σε πλοίο καραντίνας και από εκεί έφτασαν στη Δουνκέρκη της Γαλλίας, όπου έζησαν τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής τους σε άθλιες συνθήκες μέσα σε μια σκηνή στον πρόχειρο καταυλισμό.

Στις 27 Οκτωβρίου του 2020 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη και να φτάσουν στη Βρετανία.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά τη φωτογραφία του άψυχου σώματος του μικρού Σύρου Αϊλάν Κούρντι να κείτεται σε παραλία των τουρκικών ακτών, χιλιάδες μετανάστες συνεχίζουν να αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη -συνήθως με τεράστιο ρίσκο- καθώς δεν υπάρχει ασφαλής δίοδο για εκείνους ή εγγύηση των δικαιωμάτων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ