ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Άρον-άρον επιστρέφουν οι Βρετανοί τουρίστες για να γλιτώσουν την καραντίνα

Πορτογαλία: Άρον-άρον επιστρέφουν οι Βρετανοί τουρίστες για να γλιτώσουν την καραντίνα
Η περιοχή του Αλγκάρβε στην νότια Πορτογαλία αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους Βρετανούς τουρίστες AP Photo/Armando Franca

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή των Βρετανών τουριστών στην Πορτογαλία, πολλοί από αυτούς έσπευσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους τις τελευταίες μέρες μέχρι και σήμερα, Δευτέρα, τελευταία ημέρα πριν την επαναφορά του μέτρου της καραντίνας που προκάλεσε δυσφορία στη Λισαβόνα και την τουριστική βιομηχανία της.

«Θα επέστρεφα την Τετάρτη, αλλά αναγκάστηκα να αλλάξω την πτήση μου για να αποφύγω την καραντίνα [...] Πρέπει να επιστρέψω στην εργασία μου οπωσδήποτε αυτή την εβδομάδα» δήλωσε η Λίζα Κίναν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), καθώς έτρεχε προς την πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου της Λισαβόνας.

Η 30χρονη Βρετανίδα, που εργάζεται στον τομέα της Υγείας, πλήρωσε 150 λίρες (174 ευρώ) για να αλλάξει την ημερομηνία της πτήσης της προς το Λούτον, στα βόρεια προάστια του Λονδίνου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι αναχωρήσεις επιταχύνθηκαν λόγω της απόφασης του Λονδίνου να επιβάλει εκ νέου από αύριο, Τρίτη, καραντίνα σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Πορτογαλία, γεγονός που προκάλεσε ουρές στο αεροδρόμιο Φάρο στην τουριστική περιοχή του Αλγκάρβε στην νότια Πορτογαλία, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός στους Βρετανούς παραθεριστές.

Μόνο το Σάββατο, περίπου 10.000 Βρετανοί αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Φάρο με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο πρόεδρος της τουριστικής περιοχής του Αλγκάρβε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι περίπου 2.500 επιβάτες κράτησαν το αρχικό πρόγραμμα του ταξιδιού τους.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, επέκρινε χθες, Κυριακή, τη Βρετανία επειδή ενέταξε τη χώρα του στην «πορτοκαλί λίστα» με τις περιοχές εκείνες απ' όπου οι επισκέπτες πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, τονίζοντας ότι το μέτρο «δεν δικαιολογείται» και προκαλεί «σοβαρή ζημιά» στους Βρετανούς τουρίστες και στην πορτογαλική οικονομία.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης είναι «καταστροφική για τον τουρισμό της Πορτογαλίας, ειδικά σε μία εποχή που ο κλάδος βρίσκεται σε ανάκαμψη» υπογράμμισε την ίδια στιγμή η πορτογαλική τουριστική συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Από τις 17 Μαΐου, η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των λίγων χωρών και εδαφών που εξαιρούνταν από το μέτρο της καραντίνας κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επαναφορά των τουριστικών ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών επέτρεψε σε περισσότερους από 12.000 οπαδούς του αγγλικού ποδοσφαίρου να ταξιδέψουν στις 29 Μαΐου στο Πόρτο στη βόρεια Πορτογαλία, για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Champions League) που διεξήχθη μεταξύ δύο αγγλικών ομάδων.

Καμία χώρα ή προορισμός δεν προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αναθεωρημένη ταξιδιωτική λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου· αντίθετα η Πορτογαλία -ο μοναδικός ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός για τον οποίο δεν ίσχυε η υποχρέωση καραντίνας κατά την επιστροφή- μετακινήθηκε από την «πράσινη» στην «πορτοκαλί» λίστα,

Κατά τις επίσημες ανακοινώσεις ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γραντ Σαπς, έκανε λόγο για «δύσκολη απόφαση», επισημαίνοντας πως ελήφθη εξαιτίας του αυξανόμενου ρυθμού μολύνσεων στην Πορτογαλία, καθώς και ανησυχιών για νέα στελέχη του κορωνοϊού που μπορεί να αποδειχθούν ανθετικά στα εμβόλια.

Αναφέρθηκε ειδικά σε μεγάλη ανησυχία για παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική μετάλλαξη).

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης συνιστά τεράστιο πλήγμα για τον τουριστικό τομέα της Πορτογαλίας, ο οποίος καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Οργή από τον αεροπορικό κλάδο

Σφοδρές είναι την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις του αεροπορικού κλάδου του Ηνωμένου Βασιλείου για την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να κρατήσει ουσιαστικά «κλειστό» τον τουρισμό για τους Βρετανούς.

Η Ένωση Βρετανών Πιλότων (Balpa) εκφράζει «πλήρη απαγοήτευση» για τις κινήσεις της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο» της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, η οποία έχει υποστεί το οικονομικό βάρος της πανδημίας χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει η ένωση.

«Κατανοούμε ότι η ασφάλεια έρχεται πρώτη, αλλά με τα προγράμματα εμβολιασμού να εξελίσσονται καλά σε πολλές χώρες, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αγνοοεί τα στοιχεία και αφήνει ασφαλείς χώρες να 'ξεροσταλιάζουν' στις πράσινες και κόκκινες κατηγορίες χωρίς εύλογο λόγο» κατήγγειλε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο εκτελών χρέη γενικού γραμματέα της Balpa, Μπράιαν Στράτον, σύμφωνα με το BBC.

Και συνέχισε σε υψηλούς τόνους:

«Κάθε ίχνος εμπιστοσύνης του κοινού βρίσκεται στα τάρταρα και το σύστημα του 'φωτεινού σηματοδότη' [το σύστημα διαβάθμισης και κατατάξης των χωρών σε ασφαλείς ή μη] έχει κολλήσει στο κόκκινο. Οι αεροπορικές εταιρείες μας έχουν ανάγκη τη θερινή σεζόν εάν πρόκειται να επιβιώσουν».

Παράλληλα, η βρετανική αεροπορική εταιρεία EasyJet χαρακτήρισε «τεράστιο πλήγμα» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει την Πορτογαλία από τη λίστα των «πράσινων χωρών», για τις οποίες δεν απαιτείται οι ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Η εταιρεία τόνισε ότι η κυβέρνηση με τους χειρισμούς καθιστά αδύνατο για τους αερομεταφορείς να σχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους.

Η EasyJet ανέφερε ότι ενημερώθηκε προφορικά σήμερα από το υπουργείο Μεταφορών για την απόφαση, και παράλληλα τόνισε ότι «είναι παράλογο» να μην εντάσσονται άλλες χώρες στην «πράσινη» λίστα, δεδομένου ότι σε όλη την Ευρώπη μειώνονται τα κρούσματα της Covid-19.

«Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποκόπτει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η EasyJet.

Και για την Ελλάδα είχε προηγηθεί έντονη φημολογία πως στην επικαιροποιημένη «πράσινη» λίστα θα εντάσσονταν πιθανώς η Κως, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, με τη Μύκονο και την Κεφαλονιά να βρίσκονταν επίσης στο «κάδρο». Το ίδιο και οι Κανάριες Νήσοι, όπως επίσης η Μάλτα και η Φινλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ