ΚΟΣΜΟΣ

Ράτκο Μλάντιτς: Οριστική η καταδίκη σε ισόβια για τον «χασάπη της Βοσνίας»

Ράτκο Μλάντιτς: Οριστική η καταδίκη σε ισόβια για τον «χασάπη της Βοσνίας»
Jerry Lampen / Pool via AP

Ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης, στρατηγός  Ράτκο Μλάντιτς, ο επονομαζόμενος «χασάπης της Βοσνίας», θα εκτίσει οριστικά ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την απόρριψη της έφεσης του κατά των καταδικαστικών αποφάσεων για εγκλήματα πολέμου.

Ο Μλάντιτς, 79 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2017 αφού κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία από το 1992 έως το 1995.

Η απόφαση της Τρίτης τερματίζει την τελευταία μεγάλη δίκη για εγκλήματα πολέμου στα Βαλκάνια ενώπιον δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μλάντιτς καταδικάστηκε για δύο κατηγορίες γενοκτονίας, εννέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου αναφορικά με το ρόλο του στη σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου περίπου 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλα 2,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν. Απαλλάχθηκε για μία κατηγορία γενοκτονίας, αλλά καταδικάστηκε για κάθε μία από τις άλλες 10 κατηγορίες.

Η δίκη, για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), η οποία ξεκίνησε το 2012, πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη της Ολλανδίας. Το ad hoc δικαστήριο συστάθηκε για τη δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στα Βαλκάνια.

Χαιρετίζουν την απόφαση ΕΕ και ΟΗΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών να διατηρήσει την ισόβια ποινή του Μλάντιτς «τερματίζει μια βασική δίκη στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

«H απόφαση για τον Ράτκο Μλάντιτς θα συμβάλλει στη θεραπεία όλων εκείνων που υπέφεραν, τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι.

Προσθέτουν ότι «η ΕΕ αναμένει από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Δυτικά Βαλκάνια να επιδείξουν πλήρη συνεργασία με τα διεθνή δικαστήρια, να σεβαστούν τις αποφάσεις τους και να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους».

Παράλληλα, Μπορέλ και Βάρχελι σημειώνουν ότι «η άρνηση γενοκτονίας, ο ρεβιζιονισμός και το να δοξάζονται εγκληματίες πολέμου έρχονται σε αντίθεση με τις πιο θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Η σημερινή απόφαση είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, να καθοδηγήσουν στον δρόμο προς τιμή των θυμάτων και να προωθήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη συμφιλίωση ώστε να ξεπεραστεί η κληρονομιά του πολέμου και να οικοδομηθεί διαρκής ειρήνη».

«Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και είναι θεμελιώδους σημασίας για την πορεία της ΕΕ. Είναι επίσης μία από τις 14 βασικές προτεραιότητες της γνώμης της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ» επισημαίνουν.

Τέλος, τονίζουν ότι «διεθνή και εγχώρια δικαστήρια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τις γειτονικές χώρες πρέπει να συνεχίσουν την αποστολή τους για την απονομή δικαιοσύνης σε όλα τα θύματα εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας, καθώς και των μελών της οικογενειών τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία».

Παράλληλα, ο ΟΗΕ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης που επιβεβαίωσε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία, δια της Ύπατης Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μισέλ Μπατσελέτ.

Η δικαστική απόφαση «υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της διεθνούς δικαιοσύνης να διασφαλίσει τη λογοδοσία ανεξάρτητα από τον χρόνο που χρειάζεται - και στην περίπτωση του Μλάντιτς, είναι σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τα απεχθή εγκλήματά του», δήλωσε η Μπατσελέτ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με την 'Αλις Ντερίτου, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόληψη των γενοκτονιών.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη τονίζεται ότι η ετυμηγορία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στα δυτικά Βαλκάνια, όπου η «άρνηση της γενοκτονίας» αυξάνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ