ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανική Γερουσία: «Ασπίδα» επενδύσεων στην οικονομική απειλή της Κίνας

Αμερικανική Γερουσία: «Ασπίδα» επενδύσεων στην οικονομική απειλή της Κίνας
AP Photo/Mark Tenall

 Φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων στους τομείς της επιστήμης και των τεχνολογιών προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική απειλή της Κίνας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η αμερικανική Γερουσία.

Αναλυτές κάνουν λόγο για «ιστορική» πρωτοβουλία για την θωράκιση της αμερικανικής οικονομίας από τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για την Ουάσινγκτον το Πεκίνο και το «αυταρχικό» μοντέλο του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει να δαπανηθούν πάνω από 170 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη, με στόχο ιδίως να ενθαρρυνθούν εταιρείες να παράγουν στις ΗΠΑ ημιαγωγούς, που σήμερα κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ασία. Εγκρίθηκε με 68 ψήφους υπέρ έναντι 32 κατά από το αυτό σώμα του Κογκρέσου.

Η επιθυμία για μια σκληρή γραμμή στις σχέσεις με την Κίνα είναι ένα από τα λίγα διακομματικά κοινά στοιχεία σε ένα βαθιά διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο, που ελέγχεται με οριακή πλειοψηφία από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το μέτρο εγκρίνει περίπου 170 δισεκ. δολάρια ως προβλέψεις για την ενίσχυση της αμερικανικής τεχνολογίας και έρευνας - και ξεχωριστά τη δαπάνη 54 δισεκ. δολαρίων για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και έρευνας ημιαγωγών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο έχει πει ότι η χρηματοδότηση θα οδηγήσει σε 7 έως 10 νέα αμερικανικά εργοστάσια ημιαγωγών.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είπε ότι οι ΗΠΑ δαπανούν λιγότερο από το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε βασική επιστημονική έρευνα, λιγότερο από το μισό που δαπανά η Κίνα.

Η νομοθεσία στοχεύει επίσης στο να αντισταθμίσει την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή του Πεκίνου μέσω της διπλωματίας, με τη συνεργασία με συμμάχους και με την ενίσχυση της αμερικανικής συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς αφού ο πρώην Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της ατζέντας «Πρώτα η Αμερική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ