ΚΟΣΜΟΣ

Η σύζυγος του Ελ Τσάπο αναμένεται να ομολογήσει για την εμπλοκή της στις πράξεις του «βαρόνου»

Η σύζυγος του Ελ Τσάπο αναμένεται να ομολογήσει για την εμπλοκή της στις πράξεις του «βαρόνου»
AP Photo/Seth Wenig

Η Έμμα Κορονέλ Αϊσπούρο, η σύζυγος του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, αναμένεται να ομολογήσει την ενοχή της στις κατηγορίες που της έχει απαγγείλει η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη των ΗΠΑ.

Η ίδια φέρεται να βοήθησε τον σύζυγό της να διευθύνει τη συμμορία του, το επιλεγόμενο καρτέλ Σιναλόα, καθώς και να αποδράσει με τρόπο αντάξιο χολιγουντιανής ταινίας από φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Αλτιπλάνο του Μεξικού το 2015, αναφέρει η New York Times, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή ενημερωμένη για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Η Έμμα Κορονέλ Αϊσπούρο, 31 ετών, άλλοτε νικήτρια διαγωνισμού ομορφιάς, σύζυγος του μεξικανού βαρόνου, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών.

Ο σύζυγός της, συνιδρυτής του καρτέλ Σιναλόα, που θεωρείτο για καιρό ο ισχυρότερος βαρόνος των ναρκωτικών στον κόσμο, καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2019 να εκτίσει ισόβια κάθειρξη στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών. Εκτίει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο.

Στη δίκη του το 2019 έγιναν γνωστές συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη ζωή του, από διακίνηση ναρκωτικών και βιασμό κοριτσιών ακόμη και ηλικίας 13 ετών έως την εκτέλεση ψυχρών δολοφονιών πρώην μελών και αντιπάλων του καρτέλ.

Η κατά 32 χρόνια νεότερη του «Ελ Τσάπο» Αϊσπούρο, κατηγορείται πως ενέχεται σε δίκτυο που πλημμύρισε την αγορά των ΗΠΑ με ουσίες, από ποσότητες κοκαΐνης ως μαριχουάνας, περνώντας από την ηρωίνη και τις μεθαμφεταμίνες.

Το ζευγάρι απέκτησε το 2012 δίδυμα κορίτσια, γεννημένα στην Καλιφόρνια (νότιες ΗΠΑ).

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) είχε αναλάβει να διενεργήσει έρευνα για τη νεαρή, η οποία παρακολούθησε σχεδόν όλες τις ακροαματικές διαδικασίες της δίκης του συζύγου της το 2019.

Η αμερικανική δικαιοσύνη ελάχιστες επαφές της επιτρέπει με τον άντρα της — της έχει απαγορεύσει να τον επισκέπτεται στη φυλακή, ενώ έχει απαγορευθεί επίσης να μιλούν στο τηλέφωνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ