ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν έφτασε στην Ευρώπη: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν»

Ο Μπάιντεν έφτασε στην Ευρώπη: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν»
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά σε μέλη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Μίλντενχολ, στα νοτιοανατολικά της Βρετανίας AP Photo/Patrick Semansky

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν» διακήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο για το πρώτο σκέλος της ευρωπαϊκής του περιοδείας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει την πρώτη και πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Και οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο είναι ενωμένες για να αντιμετωπίσουν τις πιο δύσκολες προκλήσεις» προσέθεσε μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε μέλη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Μίλντενχολ, στα νοτιοανατολικά της Βρετανίας.

Ως προς τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε πως θέλει να έλθει ενώπιος ενωπίω μαζί του «για να του πω αυτά που θέλω να γνωρίζει».

«Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία» δήλωσε ο Μπάιντεν. Σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια σταθερή, προβλέψιμη σχέση με την Μόσχα, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με ισχυρό και ουσιαστικό τρόπο αν η ρωσική κυβέρνηση εμπλακεί σε επιβλαβείς δραστηριότητες».

Η Βρετανία είναι ο πρώτος σταθμός της «επίσημης πρώτης» του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη. Στις δέκα το πρωί αύριο, Πέμπτη, συναντάται με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, πριν ανοίξουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της G7 που θα πραγματοποιηθούν στο παραθαλάσσιο χωριό Σεντ Ιβ στην Κορνουάλη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγκαινίασε μία οκταήμερη αποστολή για να αποκαταστήσει τους υπερατλαντικούς δεσμούς που είχαν πληγεί επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Το ταξίδι αυτό αποτελεί μια δοκιμασία για την ικανότητα του Τζο Μπάιντεν να διαχειριστεί και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με σημαντικούς του συμμάχους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τους εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ και από την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συνθήκες.

«Θα αποδείξουν οι δημοκρατικές συμμαχίες και θεσμοί, που διαμόρφωσαν τόσο μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα, την ικανότητά τους απέναντι στις σύγχρονες απειλές και εχθρούς; Θεωρώ ότι η απάντηση είναι 'ναι'. Και αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη έχουμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε», έγραψε ο Μπάιντεν σε ένα άρθρο γνώμης, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Washington Post προ της αναχώρησής του.

Η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη είναι η κορωνίδα του ταξιδιού του, μια ευκαιρία να μεταφέρει τις ανησυχίες των ΗΠΑ απευθείας στoν Πούτιν σχετικά με τις ρωσικές επιθέσεις λυτρισμικού, την επιθετικότητα της Μόσχας προς την Ουκρανία, την πρόσφατη «κρατική αεροπορεία» από το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία, και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ