ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Αρνείται την παραίτηση του Γερμανού καρδινάλιου για τα σεξουαλικά σκάνδαλα

Πάπας Φραγκίσκος: Αρνείται την παραίτηση του Γερμανού καρδινάλιου για τα σεξουαλικά σκάνδαλα
Filippo Monteforte/Pool photo via AP

Ο πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση του Γερμανού καρδινάλιου Ράινχαρντ Μαρξ για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στη Γερμανική Εκκλησία, λέγοντας ότι απαιτείται μια διαδικασία μεταρρύθμισης και ότι κάθε επίσκοπος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την «καταστροφή» της κρίσης.

Ο αρχιεπίσκοπος του Μονάχου και πρώην πρόεδρος της γερμανικής επισκοπικής συνέλευσης, Ράινχαρντ Μαρξ, ζήτησε από τον πάπα Φραγκίσκο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, κάνοντας λόγο για «αποτυχία» της καθολικής Εκκλησίας στο «δράμα των σεξουαλικών κακοποιήσεων» στο πλαίσιο του θεσμού.

«Για μένα, είναι κυρίως το μοίρασμα της ευθύνης για το δράμα των σεξουαλικών κακοποιήσεων που διαπράχθηκαν από αξιωματούχους της Εκκλησίας στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών», έγραφε στην επιστολή του, κάνοντας λόγο για μια «θεσμική ή συστημική αποτυχία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον αρχιεπίσκοπο του Μονάχου δεν έχει υπάρξει καμία υπόνοια συμμετοχής του σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή συγκάλυψής τους.

AP21161395331929.jpg
Ο Γερμανός καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ (Φωτογραφία αρχείου) / Πηγή: Associated Press

Ο πάπας με επιστολή του στον Μαρξ, ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του, αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση και του ζήτησε να συνεχίσει ως αρχιεπίσκοπος.

«Συμφωνώ μαζί σας ότι αυτή είναι μια καταστροφή: η θλιβερή ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησης και ο τρόπος με τον οποίο η Εκκλησία την κάλυπτε μέχρι πρόσφατα», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο ποντίφικας.

«Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για αυτήν την ιστορία, τόσο ως άτομα όσο και ως κοινότητα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε αυτό έγκλημα. Ολόκληρη η Εκκλησία βρίσκεται σε κρίση και η αποδοχή αυτής της κατάστασης από όλους, είναι ο μόνος τρόπος για γόνιμη λύση» συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ