ΚΟΣΜΟΣ

Λιμός πλήττει ξανά την Αιθιοπία - Κινδυνεύουν 350.000 άνθρωποι στην επαρχία Τιγκράι

Λιμός πλήττει ξανά την Αιθιοπία - Κινδυνεύουν 350.000 άνθρωποι στην επαρχία Τιγκράι
AP Photo/Ben Curtis

Αντιμέτωποι με λιμό βρίσκονται πλέον 350.000 άνθρωποι στη μαρτυρική επαρχία Τιγκράι της βόρειας Αιθιοπίας, καθώς και στις γειτονικές Αμχάρα και Αφάρ, επιβεβαιώνει έκθεση των αρμόδιων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει λιμός στο Τιγκράι. Και η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

«Ο αριθμός των ανθρώπων σε συνθήκες λιμού είναι υψηλότερος από οπουδήποτε στον κόσμο και από οποιαδήποτε στιγμή αφότου 250.000 Σομαλοί έχασαν τη ζωή τους το 2011» υπογράμμισε.

Μιλώντας σε δραματικούς τόνους, ο ίδιος ανέφερε πως συνολικά δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται επίσης στα πρόθυρα να έλθουν αντιμετώποι με οξεία επισιτιστική κρίση, λέγοντας παράλληλα πως οι αρμόδιες για τη διαχείριση της κρίσης υπηρεσίες του ΟΗΕ ουσιαστικά δεν έχουν πόρους.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP), o Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας και η Unicef έχουν απευθύνει από κοινού εκκλήσεις για επείγουσα δράση προς αντιμετώπιση της κρίσης.

Η επαρχία Τιγκράι έχει μετατραπεί σε κόλαση με σφοδρές μάχες, ωμότητες, λεηλασίες, σφαγές και βιασμούς, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των αιθιοπικών κυβερνητικών δυνάμεων κατά των ανταρτών.

«Κανείς δεν μας έχει δώσει βοήθεια. Σχεδόν όλοι κινδυνεύουμε να πεθάνουμε. Η όρασή μας έχει επηρεαστεί από την ασιτία, η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Ο θάνατος μας χτυπά την πόρτα. Βλέπεις την πείνα στο πρόσωπό μας. Δεν έχουμε τίποτα να φάμε»...

Είναι τα λόγια κατοίκων μίας απομονωμένης συνοικίας στα δυτικά του Τιγκράι που μίλησαν τηλεφωνικά στο BBC.

Το 1984 το Τιγκράι και η γειτονική επαρχία Γουόλο χτυπήθηκαν από λιμό που ξέσπασε συνδυαστικά λόγω ξηρασίας και πολέμου. Ο απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κυμάνθηκε μεταξύ 600.000 και ενός εκατομμυρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ