ΚΟΣΜΟΣ

Με παγκόσμια δωρεά μισού δισ. εμβολίων η Αμερική του Μπάιντεν δηλώνει «παρούσα»

Με παγκόσμια δωρεά μισού δισ. εμβολίων η Αμερική του Μπάιντεν δηλώνει «παρούσα»
AP Photo/Patrick Semansky

Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στο πλάι του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε από τη Βρετανία την αγορά και παγκόσμια δωρεά 500 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, στο πλαίσιο παγκόσμιας στρατηγικής στο μετωπο της πανδημίας και επαναβεβαίωσης της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

«Η Αμερική γνωρίζει από πρώτο χέρι την τραγωδία αυτής της πανδημίας. Περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν στις Ηνωμένες Πολιτείες από οπουδήποτε στον κόσμο, σχεδόν 600.000 Αμερικανοί συμπολίτες μας» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου κατόπιν της συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και εν όψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της G7.

«Γνωρίζουμε την τραγωδία. Και γνωρίζουμε επίσης το δρόμο προς την ανάκαμψη» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η δωρεά των εμβολίων προς τις χώρες που πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού δεν... έρχεται με «ανταλλάγματα».

«Θέλω να είμαι σαφής. Όπως και με τις 80 εκατ. δόσεις που έχουμε ήδη ανακοινώσει, η δωρεά των εμβολίων δεν περιλαμβάνει πιέσεις για χάρες ή πιθανές παραχωρήσεις. Το πράττουμε αυτό για να σώσουμε ζωές, για να τελειώσει αυτή τη πανδημία. Αυτό και μόνο» σημείωσε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα είναι «οπλοστάσιο» των εμβολίων στον παγκόσμιο αγώνα κατά της νόσου Covid-19 -«ακριβώς όπως η Αμερική ήταν το οπλοστάσιο της δημοκρατίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Τόνισε πως η δωρεά των εμβολίων θα δώσει τεράστια ώθηση στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, και άλλες χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον.

Η κίνηση Μπάιντεν -κατόπιν εκκλήσεων και πιέσεων προς ανάληψη ουσιαστικότερης δράσης για την αντιμετώπιση της δραματικής ανισότητας στην πρόσβαση στα εμβόλια κορωνοϊού παγκοσμίως- έρχεται παράλληλα να αποκρούσει απόπειρες της Ρωσίας και της Κίνας να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους εμβόλια προς επέκταση της γεωπολιτικής επιρροής τους.

«Αμερικανοί εργαζόμενοι θα παράγουν τώρα εμβόλια που σώζουν ζωές ανθρώπων στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραΐβική -ζωές ανθρώπων που δεν έχουν γνωρίσει και δεν θα γνωρίσουν ποτέ. Σε μέρη που δεν επισκέφθηκαν ποτέ και πιθανώς δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να το κάνουν. Αλλά θα είναι ζωές που θα σωθούν χάρη στην αμερικανική ηγεσία, τους Αμερικανούς εργαζόμενους, σκληρή δουλειά και αξίες» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και του σκευάσματος της κινεζικής Sinovac αποστέλλονται ανά τον κόσμο. Στο πρόγραμμα Covax γίνεται χρήση του εμβολίου της Sinopharm, το μόνο που έχει λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση από τον Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πολλά κράτη -συμπεριλαμβανωμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής πού ανήκε παραδοσιακά στην αμερικανική σφαίρα επιρροής- έχουν αγοράσει μαζικά ρωσικά και κινεζικά εμβόλια για να καλύψουν το κενό στις εμβολιαστικές τους εκστρατείες.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη εκφράσει προβληματισμό και ανησυχία για τις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια για γεωπολιτικά κέρδη, σημειώνει σχετικά το CNNi.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα διάθεσης των εμβολίων, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι «μισό δισεκατομμύριο εμβόλια θα αρχίσουν να αποστέλλονται τον Αύγουστο μόλις βγουν από τη γραμμή παραγωγής».

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times και Washington Post, οι πρώτες 200 εκατ. δόσεις θα διανεμηθούν φέτος και οι υπόλοιπες 300 εκατ. έως τα μέσα του 2022. Περίπου έξι εκατ. δόσεις θα δοθούν άμεσα σε χώρες με δραματική επιδημιολογική κατάσταση όπως η Ινδία.

Θα παραχθούν στο σύνολό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αγορά τους θα γίνει δίχως περιθώριο κέρδους για τις Pfizer-BioNTech.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη «κλείσει» την αγορά 300 εκατ. δόσεων εμβολίου· η νέα συμφωνία είναι ανεξάρτητη από τα προγενέστερα συμβόλαια, κατ' επέκταση φθάνει τα 800 εκατ. ο συνολικός αριθμός των δόσεων που έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής να αγοράσουν οι ΗΠΑ από τις Pfizer-BioNTech.

Οι 500 εκατ. δόσεις σαφώς υπολείπονται κατά πάρα πολύ των 11 δισ. δόσεων που εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ότι απαιτούνται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, ωστόσο υπερβαίνουν σημαντικά των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει μέχρι πρότινος οι Ηνωμένες Πολιτείες ως προς τον διαμοιρασμό εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αναφέρουν οι New York Times.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 25 εκατ. δόσεις εντός του Ιουνίου σε χώρες της Καραΐβικής και της Λατινικής Αμερικής, στη νότια και νοτιανατολική Ασία, την Αφρική, καθώς και τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Πρόκειται για τις πρώτες από τις 80 εκατ. δόσεις που είχε δεσμευτεί αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος να στείλει διεθνώς για να συνδράμει στον εμβολιασμό.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει στηρίξει δημοσίως την άρση των πατεντών στα εμβόλια κορωνοϊού, σε μία κίνηση που χαιρετίστηκε θερμά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντούτοις δεν υφίσταται συναίνεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ισχυρή είναι και η αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ που δημοσιοποίησε χθες, Τετάρτη, το πρακτορείο Reuters επισημαίνεται ότι ο εθελοντικός διαμοιρασμός τεχνολογίας είναι το «κλειδί» για την αύξηση της παραγωγής, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε υποχρεωτική άρση πατεντών.

Στο κείμενο που ήλθε στην κατοχή του Reuters -και στο οποίο μπορεί και πάλι να γίνουν αλλαγές- διαφαίνεται πάντως πως Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ συμφωνούν στη χαλάρωση των περιορισμών για τις εξαγωγές εμβολίων και φαρμάκων κατά της Covid-19.

Η σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ