ΚΟΣΜΟΣ

Στον ανακριτή θα οδηγηθεί ο αεροπειρατής του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών

Στον ανακριτή θα οδηγηθεί ο αεροπειρατής του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών
Reuters

Ο 59χρονος αεροπειρατής στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που προσγειώθηκε το πρωί στην Λάρνακα, ανακρίνεται, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει το κυπριακό νομικό σύστημα και αύριο, Τετάρτη, θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, από το οποίο θα ζητηθεί η κράτησή του για συνέχιση των διενεργούμενων ερευνών. 

O εκπρόσωπος τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι κατά τις έρευνες, που ακολούθησαν δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά, ούτε στην κατοχή του υπόπτου, ούτε και στο αεροσκάφος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Σημείωσε επίσης, ότι από τις μέχρι τώρα διενεργηθείσες εξετάσεις τα κίνητρα του δράστη δεν φαίνεται να έχουν την οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία. Σε ερώτηση, αν οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν την έκδοση του 59χρονου, είπε ότι το ερώτημα είναι πρόωρο.

Το χρονικό της αεροπειρατείας

Αίσιο τέλος είχε το πολύωρο θρίλερ με την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, λίγο πριν τις 9 το πρωί της Τρίτης.

Λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι ο αεροπειρατής βγήκε από το αεροσκάφος με τα χέρια ψηλά και παραδόθηκε στις αρχές, ενώ νωρίτερα απελευθερώθηκαν όλοι οι επιβάτες καθώς και το πλήρωμα του αεροσκάφους.

ο αεροπειρατής δεν είχε πάνω του εκρηκτικά, καθώς όπως διαπιστώθηκε τα «πυρομαχικά» ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, «είχαμε μια τέτοια υποψία, όμως έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα»

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Σε ότι αφορά τον δράστη, είναι ο 59χρονος Σεΐφ Ελντιν Μουστάφα, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού. Αιτήματά του, σύμφωνα με πολυσέλιδη επιστολή στα αραβικά που παρέδωσε ο ίδιος, ήταν να απελευθερωθούν γυναίκες από τις φυλακές της Αιγύπτου, καθώς και να του παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.

Αν και νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι τα κίνητρά του ήταν προσωπικά, τελικά φαίνεται ότι ήταν πολιτικά, καθώς ζητούσε την απελευθέρωση γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου αλλά και συνάντηση με αξιωματούχο της ΕΕ για παραχώρηση πολιτικού ασύλου. Ο αεροπειρατής ήταν παντρεμένος με γυναίκα από την Κύπρο και ζούσε στο νησί ως το 1994. Όπως τόνισε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, μόλις έγινε γνωστή η λήξη της αεροπειρατείας, ο δράστης πρόκειται να ανακριθεί για να διαπιστωθούν τα ακριβή κίνητρα του.

Ο συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 9 το πρωί της Τρίτης, όταν αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια στις 8 το πρωί, εκτελώντας εσωτερική πτήση με προορισμό το Κάιρο, υπέβαλε αίτημα για άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας,ενώ πετούσε στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου, η οποία και δόθηκε.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, προσγειώθηκε στις 8:50 στη Λάρνακα, με το αεροδρόμιο από εκείνη τη στιγμή και μετά να κλείνει και οι πτήσεις να προωθούνται στο αεροδρόμιο της Πάφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ