ΚΟΣΜΟΣ

Βραβείο Πούλιτζερ στην έφηβη που τράβηξε με το κινητό της τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Βραβείο Πούλιτζερ στην έφηβη που τράβηξε με το κινητό της τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ
H Frazier (τρίτη από τα δεξιά) κατέγραψε με το κινητό της όλον τον επώδυνο θάνατο του Φλόιντ ο οποίος βρισκόταν επί τουλάχιστον εννέα λεπτά ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του Ντέρεκ Σόβιν. Minneapolis Police Department via AP, File

Στη 18χρονη, σήμερα, Darnella Frazier, το κορίτσι που κατέγραψε με το κινητό της τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, απένειμε η επιτροπή των Πούλιτζερ ένα ειδικό βραβείο δημοσιογραφίας.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η επιτροπή, η Frazier βραβεύτηκε για το θάρρος της να καταγράψει μια σκηνή βίας που αποτέλεσε το έναυσμα για μια σειρά διαδηλώσεων με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης κατά ρατσιστικών συμπεριφορών σε όλον τον κόσμο.

Επιπλέον, ήταν αυτό το βίντεο που αποτέλεσε αναμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο για την καταδίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Στις 25 Μαΐου 2010 περπατούσε με την ξαδέλφη της σε έναν δρόμο της Μινεάπολης όταν είδε «έναν άνδρα τρομοκρατημένο, να εκλιπαρεί για τη ζωή της». Όπως κατέθεσε αργότερα, ο άνδρας έλεγε «δεν μπορώ να αναπνεύσω. Ήταν τρομαγμένος και ζητούσε τη μαμά του».

Το βίντεο διαμοιράστηκε ταχύτατα μέσω των κοινωνικών δικτύων ενώ ο θάνατος του πρωταγωνιστή του, του Τζορτζ Φλόιντ, έγινε σύμβολο της αστυνομικής βαρβαρότητας, ιδιαίτερα απέναντι στους μαύρους και τους έγχρωμους.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, κατά την οποία ο κατηγορούμενος Ντέρεκ Σόβιν, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία και δολοφονία, αποτέλεσε πειστήριο εγκλήματος.

Καταθέτοντας στη δίκη, η ίδια είπε ότι η καταγραφή αυτής της σκηνής της άλλαξε τη ζωή:

«Όταν κοιτάζω τον Τζορτζ Φλόιντ, κοιτάζω τον μπαμπά μου, τον αδερφό μου, τα ξαδέρφια μου, τους θείους μου - γιατί είναι όλοι μαύροι», φώναξε κλαμένη. «Και σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να ήταν κάποιος από αυτούς».

Τα Πούλιτζερ είναι τα δημοσιογραφικά βραβεία με το μεγαλύτερο κύρος στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ