ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη Χιλιανός απόστρατος συνταγματάρχης - Είχε καταδικαστεί για εγκλήματα επί Πινοσέτ

Συνελήφθη Χιλιανός απόστρατος συνταγματάρχης - Είχε καταδικαστεί για εγκλήματα επί Πινοσέτ
AP Photo/Santiago Llanquin

Η αστυνομία της Αργεντινής συνέλαβε χθες Σάββατο στο Μπουένος Άιρες συνταγματάρχη εν αποστρατεία των ένοπλων δυνάμεων της Χιλής που απέδρασε από την πατρίδα του μετά την καταδίκη του για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, ανακοίνωσαν οι αρχές της Χιλής και μετέδωσαν ΜΜΕ.

Ο Βάλτερ Κλουγκ Ριβέρα έχει καταδικαστεί για την εξαφάνιση και τη δολοφονία 23 εργατών το 1973, λίγο καιρό αφού ο Πινοτσέτ κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα, που οδήγησε στην ανατροπή και στον θάνατο του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε.

«Ο Βάλτερ Κλουγκ Ριβέρα συνελήφθη έξω από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, που σκόπευε να εγκαταλείψει μερικές ώρες αργότερα για να συνεχίσει να φυγοδικεί», διευκρίνισε η αστυνομία της Χιλής μέσω Twitter.

Χιλιάδες αντιφρονούντες – πάνω από 3.000, κατά επίσημους υπολογισμούς – δολοφονήθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος του Πινοτσέτ. Η ασφάλεια και ο στρατός βασάνισαν ή ώθησαν στην εξορία χιλιάδες αντιφρονούντες και μέλη της αριστεράς, σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας και των επιτροπών αλήθειας.

Ο κ. Κλουγκ θα παραμείνει προφυλακισμένος ως αύριο Δευτέρα, όταν θα προσαχθεί ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστή Χουλιάν Ερκολίνι, ο οποίος θα κινήσει τη διαδικασία έκδοσής του στη Χιλή, σύμφωνα με ΜΜΕ των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ