ΚΟΣΜΟΣ

Πώς εξηγείται ο μυστηριώδης ήχος της διάσημης γέφυρας του Σαν Φρανσίσκο

Πώς εξηγείται ο μυστηριώδης ήχος της διάσημης γέφυρας του Σαν Φρανσίσκο
Screen grab από βίντεο

Ο παράξενος, για πολλούς απόκοσμος και ανατριχιαστικός για άλλους απλά ενοχλητικός, ήχος που εκπέμπει η διάσημη γέφυρα του Σαν Φρανσίκο Golden Gate, έχει μετατραπεί σε «πονοκέφαλο» για τους εμπειρογνώμονες που προσπαθούν να ανακαλύψουν την «πηγή» του.

Ο ήχος, που ακούγεται μόνο τις θυελλώδεις μέρες, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «φυσαρμόνικα-φάντασμα» και από άλλους ως «ψαλμοδίες μοναχών». Κάποιοι επίσης βρήκαν το τραγούδι της γέφυρας «χαλαρωτικό», κάποιοι «ανατριχιαστικό» ή «αφόρητο» και μία γυναίκα το απέδωσε σε... «εξωγήινους».

Η παράξενη «κραυγή» της γέφυρας, έχει γίνει γρήγορα ένας θρύλος στην ακουστική του Σαν Φρανσίσκο. Ερασιτέχνες αθλήτριες περιπλανήθηκαν στους δρόμους της πόλης, αναζητώντας την πηγή του, ενώ ένας παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής ισχυρίστηκε ότι το έβαλε σε ένα soundtrack που αποπνέει φόβο.

«Με έκανε να φανταστώ φυλακισμένους να βασανίζουν κρατούμενους», έγραψε ένας κάτοικος στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων NextDoor.

Όπως και να έχει πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γέφυρας, οι μηχανικοί θα ανακοινώσουν το σχέδιό τους να σταματήσουν τον ήχο.

Η έρευνα για την πηγή του ήχου

Λίγο αφότου οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να παραπονιούνται για το βουητό τον Ιούνιο του 2020, οι μπερδεμένοι επικεφαλής της γέφυρας διενήργησαν έρευνα.

Ακολούθησαν τον ήχο και χρησιμοποίησαν ακόμη και όργανα για τη μέτρηση των δονήσεων του βουητού, βρίσκοντας ότι συχνά εκπέμπει συχνότητα 440 hertz, που ταιριάζει με μουσική νότα.

Τελικά, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το βουητό ακούγεται όταν οι άνεμοι της πόλης χτυπούν μια σειρά από πρόσφατα εγκατεστημένες ράγες κιγκλιδωμάτων.

«Αφού μελετήσαμε εκτενώς αυτό το φαινόμενο, διαπιστώσαμε ότι ο ήχος προέρχεται από νέο και πιο αεροδυναμικό κιγκλίδωμα που εγκαταστήσαμε στη δυτική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γέφυρας Paolo Cosulich-Schwartz.

«Ήταν μέρος ενός εξοπλισμού Golden Gate Bridge που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τη γέφυρα για τις μελλοντικές γενιές, επιτρέποντάς της να αντέχει σε ισχυρούς ανέμους έως και 100 μίλια / ώρα.»

Πρόσθεσε ότι οι νέες, λεπτότερες ράγες κιγκλιδωμάτων εγκαταστάθηκαν για να βεβαιωθούν ότι δεν θα συνέβαινε το ίδιο με γέφυρα Tacoma Narrows στην Ουάσιγκτον, η οποία άρχισε να ταλαντεύεται άγρια ​​στον άνεμο και στη συνέχεια κατέρρευσε το 1940.

«Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που οδηγούν σε πιο σοβαρά καιρικά φαινόμενα, υπήρχε ακόμη πιο επείγουσα ανάγκη να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», είπε για την ενίσχυση που κόστισε 12 εκατομμύρια δολάρια.

Άνεμοι των 100 μιλίων/ώρα πιθανότατα θα προέρχονταν μόνο σε ανεμοστρόβιλο ή τυφώνα ή τροπική καταιγίδα, δήλωσε ο Warren Blier, βετεράνος επιστήμονας της Εθνικής Υπηρεσίας Καιρού.

«Στην ιστορία της πολιτείας, κανένας τυφώνας δεν έπληξε ποτέ τις ακτές της βόρειας Καλιφόρνιας».

Εν τω μεταξύ, οι μηχανικοί γεφυρών είναι αποφασισμένοι να βρουν μια λύση για το βουητό.

Στη μηχανολογική εταιρεία RWDI, δυτικά του Τορόντο, έχει κατασκευαστεί ένα μοντέλο μεγάλου μεγέθους τμήματος του νέου κιγκλιδώματος. Οι μηχανικοί το υποβάλλουν σε διάφορες ταχύτητες ανέμου και δοκιμές τροποποιήσεων για να δουν αν μπορούν να σιγήσουν το βουητό.

«Θα μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια πιθανή λύση αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Cosulich-Schwartz. «Καταλαβαίνουμε ότι ορισμένοι από αυτούς που ζουν κοντά στη γέφυρα τείνουν να το βρίσκουν ενοχλητικό».

Ωστόσο, σε αυτή την πόλη, δεν θέλουν όλοι να εξαφανιστεί το βουητό. Ένας τοπικός blogger έφτιαξε μια λίστα αναπαραγωγής του ήχου της Golden Gate Bridge για να βοηθήσει τους ακροατές σε εκείνες τις άγρυπνες νύχτες όταν θα απουσιάζει ο ήχος.

«Μου αρέσει ο ήχος», είπε κάτοικος του δυτικού Σαν Φρανσίσκο Μπριάν Χάουελ. «Μου θυμίζει τον τρομακτικό ήχο σε μια ταινία όταν κάτι ανατριχιαστικό πρόκειται να συμβεί. Νομίζω ότι είναι λυπηρό να τον χάσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ