ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελισάβετ υποδέχθηκε τον Τζο Μπάιντεν στο Κάστρο του Ουίνδσορ

Η Ελισάβετ υποδέχθηκε τον Τζο Μπάιντεν στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Steve Parsons/Pool via AP

Μετά το πέρας των εργασιών της G7 και λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες όπου θα συμμετέχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έγινε δεκτός σε ζεστή ατμόσφαιρα από τηv βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία όπως είπε ήταν πολύ εγενική και του θύμισε την μητέρα του.

«Δεν νομίζω ότι θα προσβληθεί, αλλά μου θύμισε τη μητέρα μου» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος εξηγώντας πως ένιωσε μία μητρική ζεστασιά εκ μέρους της μονάρχη, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ακόμη πως η βασίλισσα Ελισάβετ τον ρώτησε σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες, αλλά και για τον Κινέζο πρέοδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η βασίλισσα είχε επίσης κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή στον Λευκό Οίκο.

«Θα μπορούσαμε να χωρέσουμε τον Λευκό Οίκο στην αυλή του κάστρου [του Ουίνδσορ]» της απάντησε ο Μπάιντεν, όπως είπε ο ίδιος στη συνέχεια στους δημοσιγράφους, ενώ ερωτηθείς εάν την προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο απάντησε καταφατικά.

Μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ, πέταξαν με ελικόπτερο από την Κορνουάλη της νότιας Αγγλίας μέχρι το Κάστρο του Ουίνδσορ που βρίσκεται λίγο έξω από το Λονδίνο.

Εκεί τους περίμενε τιμητικό άγημα, το οποίο και επιθεώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν παρακολουθήσει σύντομη στρατιωτική παρέλαση.

O Μπάιντεν είναι ο 13ος πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντά η βασίλισσα Ελισάβετ από τους συνολικά 14 που πέρασαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου τα τελευταία 69 χρόνια, από τότε που η Ελισάβετ Β' ανήλθε στον θρόνο.

Είναι, μάλιστα, ο πρώτος επικεφαλής κράτους που έγινε δεκτός αυτοπροσώπως από την βασίλισσα από την αρχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η 95χρονη Ελισάβετ έχει αποσυρθεί στο Κάστρο του Ουίνσδορ από τότε που η υγειονομική κρίση έπληξε τη Βρετανία, τον Μάρτιο του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ